Dunaújváros

2012.05.10. 13:27

Dohányzás: több mint 150 egységben ellenőrizték a törvény betartását, nem büntettek

Fejér megye - A népegészségügyi szervezet a türelmi idő lejárta után is végzi az ellenőzéseket a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartásáról. Vannak még szabálytalanságok!

Tribolt Lajos

A megyében  április 16. és  május 2. közötti időszakban a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását vizsgálva a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv és a kistérségi intézetek munkatársai 154 egységet ellenőriztek - tájékoztatott bennünket Gömöri Gábor osztályvezető főorvos.
 Az ellenőrzések közel kétharmadát most is a közforgalmú intézményekben és a munkahelyeken végzett vizsgálatok adták, de igen jelentős számban történtek ellenőrzések közoktatási intézményekben is.   Intézkedést igénylő hiányosságot, jogszabálysértést a felügyelők nem tapasztaltak, bírság kiszabására nem került sor. A szabadban történő kijelölési kötelezettségre vonatkozó rendelkezések kapcsán még mindig számos kérdés fogalmazódik meg a hatóság felé az érintettek részéről.  A hivatal munkatársai nagy érdeklődés mellett Közegészségügyi Szakmai Napot is szerveztek, ahol többek között a jogszabályról, és annak változásairól rövid ismertetőt tartottak, majd a hallgatóság részéről felmerülő kérdésekre válaszoltak.

 Az ellenőrzések persze országszerte folytak. A  felügyelők az elmúlt hónapban több mint 6700 egységet kerestek fel az országban, a legtöbb alkalommal a különböző munkahelyeken vizsgálták a törvény szabályainak betartását. Az összes ellenőrzés több mint harmada jutott erre az intézménytípusra. Hangsúlyos volt még a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységek és a közforgalmú intézmények vizsgálata is.
 A türelmi időszakhoz képest jelentősen csökkent a kifogásolási arány, amely a korábbi 5,28 százalékról 1,44 százalékra esett vissza. Arányaiban a legtöbb szabálytalanságot a közterületeken tapasztalták, ahol ezer ellenőrzésre átlag 125 kifogás jutott. Az átlagosnál több volt a probléma a szállodáknál  és a vendéglátó-ipari egységeknél is. A  közösségi közlekedési eszközökön gyakorlatilag nem történt szabálysértés, a  pályaudvarokon viszont gyakori a tiltott helyen való  dohányzás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!