Dunaújváros

2009.12.01. 05:26

Hankook: Európai bemutatkozás, figyelemreméltó eredményekkel

Dunaújváros - Nem csak gazdasági, hanem termelési, fejlesztési, tesztelési téren is jó eredményeket tudhat maga mögött a Hankook. A dél-koreai gumiabroncsgyártó erőfeszítései - a jelek szerint - nem voltak hiábavalók.

Pekarek János

 

A Hankook a világ hetedik legnagyobb gumiabroncsgyártója. Személygépkocsik, elővárosi járművek (SUV-ok), terepjárók, könnyű tehergépkocsik, buszok, valamint pálya- és ralliversenyeken résztvevő sportkocsik számára készít abroncsokat.

Világszerte több mint 14 000 alkalmazottat foglalkoztat. Termékeit 180 országban értékesítik. Bevételeinek hetven százaléka származik a Dél-Koreán kívüli szállításokból.

Európai központja a németországi Neu-Isenburgban található. Mint arról a múlt héten beszámoltunk, Európa újságírói előtt is bemutatkozott a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi (felerészben rácalmási) gyára: Oroszországtól Spanyolországig érkeztek tudósítók. Ehhez jó hátteret szolgáltatott három, a gyárral kapcsolatos esemény is: a dinamikusan növekvő üzleti sikerek, a magyarországi fejlesztések folytatása, valamint a cég téli abroncsainak sikeres európai tesztelése.

A Hankook adatai szerint az iparágban figyelemreméltó mértékben: 19,1 százalékkal javultak az év harmadik negyedében a cég üzemi eredményei. (A világgazdasági válság hatásait is beleszámítva ez valószínűleg több, mint figyelemreméltó.)

A Dél-Koreán kívül Kínában, Japánban, valamint az Amerikai Egyesült Államokban és Magyarországon üzemekkel rendelkező gumigyártó vállalkozás az esztendő harmadik harmadában egymilliárd-négyszáznegyvenmillió koreai won konszolidált árbevételt ért el, ami az előző év harmadik negyedévéhez képest 26,4 százalékos növekedést jelent.

Észak-Amerikában 26,7 százalékos,  Európában pedig 10,2 százalékos volt a növekedés. Kínában az üzemi eredmény 17,2 százalékos növekedésével a cég megtartotta vezető helyét a piacon.

A Hankook magyarországi gyára 13,2 milliárd forint árbevételt ért el ebben az időszakban: ez nem kevesebb, mint 67 százalékos növekedést jelent  ami a termelés stabilizálódásának és a termelékenység növekedésének volt köszönhető a cég vezetőinek megállapítása szerint.

E megnövekedett bevételben jelentős rész jutott a nagy teljesítményű, úgynevezett UHP gumiabroncsoknak, amelyeknek eladása ez idő alatt  18,2 százalékkal nőtt az értékesítésben. Mindezek az eredmények alighanem alapvetően befolyásolták a cég vezetőinek döntését, amely szerint fontos, hogy a fenntartható növekedés érdekében tovább folytassák befektetéseiket: így döntöttek európai, azaz magyarországi gyáruk bővítéséről.

A fentebb már említett, nagy teljesítményű  abroncsokból feltehetően sokat fognak gyártani a Hankook új  magyarországi gyárában is, amelynek építéséről idén szeptemberben döntöttek. A 230 millió euró értékű beruházás lehetőséget teremt arra, hogy a vállalkozás 2011-re, az új üzem termelésének felfutása után, az évi ötmillió darabról tízmillió abroncsra növelje gyártókapacitását.

A befektetés várhatóan mintegy hétszáz új munkahelyet is teremt: ezzel az üzemek dolgozóinak száma közel 1900 emberre nő majd. A beruházás tervei már elkészültek, jelenleg a terület és az építkezés előkészítése zajlik. Az új üzemek a régi csarnokok szomszédságában, a mai rácalmási ipari parkban épülnek majd fel.

Csak emlékeztetőül: a  dunaújvárosi (rácalmási) Hankook-gyárban 2007 nyarán kezdődött a munka, s 2008-ban  érték el eddigi teljes kapacitásukat  egy új termelési kultúrát meghonosítva ezen a vidéken.

Itt gyártották azokat a téli abroncsokat is, amelyek részt vettek 20555 R 16 méretű (az alsó-középkategóriájú autóknak megfelelő) téli gumik hagyományos, németországi összehasonlító tesztjén, amelyet az ADAC (a német autóklub), az ÖAMTC (az osztrák autóklub) és a TCS (svájci autóklub) szakemberei rendeztek. Ezeken a teszteken a Hankook Icebear (jegesmedve) abroncsai rendkívül kiegyensúlyott minősítést kaptak: kategóriájuk legjobbjai közé tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!