Dunaföldvár

2016.12.09. 17:10

A világjáró hazatért: Vietnam, a bájos káosz

Dunaföldvár - A napokban rendezett iskolanapon a dunaföldvári Magyar László Gimnázium egykori diákja, L. Bognár Angéla tartott előadást hajdani iskolájában Vietnamról.

L. Mészáros Irma

A Pécsi Tudományegyetem turizmus szakirányán végzett geográfus három éve a Fehérvár Travel kiutaztatási referense. A főleg kulturális körutakat szervező népszerű utazási iroda munkatársa egy megbetegedett kollégája helyére került be a csoportba, s ezzel régi álma vált valóra. Valamikor még kislányként az egyik utazási csatornán látott egy csodálatos filmet Vietnamról, azóta vonzza ez az egzotikus terület. A 12 napos úton öt napot töltöttek Vietnamban, kettőt Laoszban, Kambodzsában meg hármat. Ezen az úton megfertőződött, szívesen visszamenne - mondja mosolyogva.

A földvári gimnázium egykori diákja, L. Bognár Angéla tartott érdekességekkel fűszerezett előadást hajdani iskolájában
Fotó: L. Mészáros Irma

A gimnazistáknak tartott előadásában a bájos káosz országának nevezte Vietnamot, s a mosolygó emberek országának is. Sok-sok érdekességet mesélt és mutatott a délkelet-ázsiai ország történetéről, természeti adottságairól, hagyományairól. Igazi szakemberként jól felépített, tartalmas előadásával ébren tudta tartani a fiatalok figyelmét. A 2000 után született diákoknak beszélt Vietnam történelméről, egyebek között a vietnami háború retteneteiről, vietkongok által épített, majd idegenforgalmi látnivalóvá vált Cu Chi alagutakról, az Agent Orange gyomirtóval lepermetezett és elpusztított dzsungelekről, a rettenetesen sok emberi áldozatról. Az osztályteremben ülve hallgatói gyönyörködhettek a Halong-öböl természeti csodáiban, mészkőszikláiban; járhattak a Márvány-hegyekben, a Mekong-delta vízi piacán, Da Nang csodálatos tengerpartján, My Son különleges építésű hindu templomai között, de információt kaptak a gyöngytenyészetről vagy a rizstermesztésről, az ország jellegzetes növény- és állatvilágáról is. Meg persze házakról, piacokról, árusokról, illatokról, ízekről, színekről, az utcai közlekedés hangulatáról, a diáklányok viseletéről, a helyi emberek mosolyáról.

Angéla kislányként az egyik utazási csatornán látott egy csodálatos filmet Vietnamról, azóta vonzza ez az egzotikus ország

Élvezetes előadás volt ez egy olyan utazásról, amely sokat adott L. Bognár Angélának, miközben kicsit dolgozott is, hiszen ellenőrizte a partnerek munkáját, segítette az idegenvezetőt. Most pedig hallgatóiban keltette fel a kíváncsiságot, mint hajdan az a film az övét. A nagyon természetes és lendületes előadásban az sem zavarta, hogy a diákok közt bent ült öt egykori tanára, földrajz szakos édesapja, és nagymamája.

Öröm megélni az élményt, de öröm megosztani is - ezt éreztük L. Bognár Angéla előadása közben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!