Digitália

2024.02.05. 06:00

Már nem csak keresi: készíti is a képeket a Google

Mostantól képeket generálhatunk a Barddal, a Google mesterséges intelligencia chatbotjával.

MW

Bard által rajzolt kiskutya (részlet)

Forrás: Google Bard

Eddig is tölthettünk fel képeket a Bardra, a Google társalgási, generatív mesterséges intelligencia chatbotjára, és megkérhettük, hogy ismerje fel és segítsen további információkkal a képpel kapcsolatos kérdéseinkben. Immáron ide kattintva elérhetjük és megkérhetjük Bardot, hogy MI segítségével hozzon létre nekünk egy képet. Íme:

Néha még botladozik – friss, február elsején bejelentett szolgáltatásról van szó –, de ha kitartóan kérjük, tényleg hajlandó rajzolni. A Google-ba bejelentkezve a Bardhoz a következő képernyő jelenik meg:

Megkértük, ráadásul magyarul, hogy rajzoljon egy kiskutyát. Erre kétszer is azt válaszolta, hogy nem tud rajzolni, de amikor felhívtuk a figyelmét a Google vonatkozó blogbejegyzésére, harmadik nekifutásra megrajzolta az alábbi leírás kíséretében:

Csak ne próbáltunk volna utána angol felszólítással is kép rajzolására… Arra ugyanis azzal a csacsisággal válaszolt, hogy nyelvi modulja még az angol nyelvet nem támogatja. Úgy tűnik, ez a bot is a ChatGPT-hez hasonlóan hajlamos mellébeszélni, ha valami miatt zavarba jön.

A Google egyébként érzékeny a csalásokra és messze el akarja kerülni például a Taylor Swift-féle mélyhamisítási fiaskókat. Állításuk szerint a Bard technikai védőkorlátai és képzési adatai kizárják az erőszakos, sértő vagy nyíltan szexuális tartalmak készítését. Ezenkívül olyan szűrőket alkalmaznak, amelyek megakadályozzák az ismert személyek képeinek létrehozását.

Hogy egyértelmű különbséget tegyenek a Barddal készített látványelemek és az eredeti emberi alkotások között, a Bard a SynthID segítségével digitálisan azonosítható vízjeleket ágyaz be a generált képek képpontjaiba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!