Megint és megint aktuális

2020.03.04. 06:00

Ingyenesen letölthető vírusvédelem az androidos mobilokra

Most éppen agresszíven reklámozó alkalmazásokat törölt százával a Google.

Forrás: Shutterstock

Minap a Google közel hatszáz androidos alkalmazást törölt a Play áruházból – ezek nem voltak vírusosak, viszont

erőszakos módon jelenítettek meg reklámokat a telefonokon,

ezzel pedig megsértették a reklámozási előírásokat.

A Google nem nevezte meg az érintett alkalmazásokat vagy fejlesztőket, azonban a sajtó értesülései szerint főként kínai, Hong-Kong-i, szingapúri és indiai fejlesztőkről van szó, akik angol nyelvű felhasználókat céloztak meg szoftvereikkel. A szóban forgó appokat összesen 4,5 milliárd alkalommal töltötték le és telepítették.

A reklámok váratlan helyeken, a sokat emlegetett felhasználói élményt rontva bukkantak fel: míg az alkalmazás csupán a háttérben futott,

a teljes képernyős reklám egy hívás indításakor vagy a telefon feloldásakor jelent meg,

ezzel zavarva, meglepve a felhasználókat. A Google az alkalmazások eltávolítását beharangozó blogposztban jelezte, hogy ezentúl mesterséges intelligenciát is bevetnek a hasonló alkalmazások kiszűrésére.

Tavaly 790 ezer appot kellett kihajítani

A Google rendszeresen küzd a Play áruházba felkerülő alkalmazásokkal, komoly erőfeszítést jelent kiszűrni a boltból a kártékony szoftvereket. Ezért 2017-ben beépítette az operációs rendszerébe a Google Play Protect alkalmazást, mely viselkedés alapján próbálja kiszűrni a gyanús alkalmazásokat. A Google adatai szerint ezzel a megoldással tavaly 790 ezer olyan alkalmazást szűrt ki, melyet kártevő szándékkal próbáltak feltenni az áruházba.

A keresőóriás erőfeszítései ellenére áruházába gyakran kerülnek fel káros szándékú alkalmazások: többnyire a most betiltott, a felhasználót kéretlen reklámmal bombázó appokról van szó, de kerültek fel trójait tartalmazó alkalmazások, hamis WhatsApp üzenetküldő is – mire ezt a hamis alkalmazást eltávolította a Google, milliók töltötték le telefonjukra.

Az is megtörtént, hogy egy-egy népszerű játéknak álcázva jelentek meg különböző kártevők, igaz, ezek már a hivatalos áruházon kívül tölthetők le, ilyen történt a Pokémon és Fortnite játékok esetében egyaránt.

Vannak jó ingyenes megoldások is

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mobil eszközeinket is védeni kell. A pénz sem lehet akadály: például a teljes körű vírusvédelmet nyújtó G Data Security for Andorid Light program teljesen ingyenes.

A prémium funkciókat (mint a lopásvédelem vagy a szülői felügyelet) 30 napon keresztül lehet tesztelni, de ha ezekre nem fizetünk elő, a vírusvédelem továbbra is aktív marad a telefonon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!