Fagykárok Fejérben is

Fejér megye - Megszenvedték a gyümölcsösök és a szőlőültetvények a megyében is bizonyos részeken a péntek éjjeli és hajnali fagyokat. A gyors felmérések semmi biztatóval nem kecsegtetnek.

Zsohár Melinda

- Az alma, az őszibarack, a meggy és a dió 100-120 hektáron 50-80 százalékos fagykárt szenvedett az említett északi területeken - számol be a rossz hírekről Czetnerné Kócsa Márta, a Fejér Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága vezetője. -  A mínusz 4-5 fokot jellemzően az északi lejtőkön mérték, s ez helyenként láthatóan elpusztította vagy nagyon megviselte a hajtásokat, virágokat -  mondta az igazgatónő. A falugazdászok végezték el az első gyors felméréseket, de nem szolgálhattak jó hírekkel. Az etyeki borvidéken 20 hektárnyi szőlőpótlás teljesen elfagyott, a móri borvidékről 30 hektár termő szőlőt ért maradéktalan fagykár. A mélyebben fekvő területeken a hajtásvégek 10-20 százaléka károsodott, a szakértő szem azonnal észreveszi, hol a baj. A megye középső részén kevésbé dúlt a fagy, általában 5-10 százalékos fagykárokról szólnak a jelentések, de a kajszibarack gyümölcskezdeményei még néhány napig nem árulják el magukat, s megeshet, hogy tömegesen lehullanak a kicsiny zöldbarackok. A szamócák virágai 40-50 százalékban elfagytak, a már megkötött apró gyümölcsök  azonban megmenekültek. Délről alig érkezett kárhír, a kiültetett dinnyeültetvényeken söpört át valamelyest a fagy a magról kelt  édes és fűszerpaprikák felett. A kártérítési rendszerhez még csatlakozhatnak május 16-áig az őstermelők, tájékoztatott a földművelésügyi igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!