Kulcsi gyilkosság - A tettes elveszíthette a valóságot a pszichológus szerint

Kulcs - Egy nagyon zárt családi rendszerről beszélhetünk, egymás mellett éltek ezek az emberek, de nem együtt - elemezte a rendelkezésére álló információk alapján a kulcsi gyilkosságok gyanúsítottjának személyiségét Bordás Sándor klinikai pszichológus, főiskolai tanár, aki korábban könyvet is írt az agresszivitásról.

Tihanyi Tamás

-  Az egymás mellett élés jellemzője ilyenkor, hogy nincs kommunikáció a nagyszülők, a szülők és a gyerekek között, vagy ha van is, csak  minimális mértékben. Egy ilyen  zárt rendszer nagyon csúnya dolgokhoz vezethet, ha nincs kibeszélve, kimondva, végigkommunikálva  az, hogy kinek mi az igénye, ki mit szeretne, s általában mi a helyzet. Óriási mértékben felgyülemlett a feszültség, a háttérben valahol pedig óriási volt a frusztráció. És ez a frusztráció okozta a súlyos agressziót - vélekedett Bordás Sándor.  Mi volt az, ami  ezt az  embert  a családi rendszeren belül annyira  frusztrálta, hogy a család kiirtására gondolt? Eddig a játékfüggőség kialakulásáról hallottunk.
- Nem tudom, ez így van-e, ezt majd a kollégák tudják megerősíteni. De ha feltételezzük, hogy ez a hír igaz, akkor a valóság elvesztéséről kell beszélnünk. Nagyon gyakran megtörténik a játékszenvedélyben élő embereknél, különösen, ha agresszív játékokkal tölti a napjait valaki, hogy összekeveredik a valóság az interneten játszott játékkal,  a képzeletbeli történéssekkel. A gyilkosság módszerei a számítógéppel megtanulhatóak, aki játszik, az ezeket a módszereket a valóságban is képes alkalmazni. Mert, hogy tudjuk, hová kell szúrni, hová kell egy bozótvágó késsel ütni ahhoz, hogy egy  ember meghaljon,  háttérinformációkra van szükség.    



Adódik  a kérdés: elmebeteg lehet a kulcsi gyilkos?
- Ezt így nem merném kijelenteni, nem tudom megmondani, ehhez látni kellene. Amit tett, az rövidzárlatra utal, ám közben tudjuk, hogy hosszú ideig készült. Egyelőre nem elmebetegségnek, inkább  személyiségzavarnak nevezném azt, ami jellemző rá. Hirtelen, egy beszűkült helyzetnek a következtében kialakult, kontrollálatlan, agresszív viselkedés válthat ki ilyen  cselekményeket, de ennek ebben az esetben ellentmond, hogy három napon keresztül megtervezte, mit fog csinálni, és folyamatosan végigkövette a cselekményeket, és mindenkit megölt volna. Azzal az elképzeléssel, hogy  nyugodtan éli az életét tovább úgy, hogy  nincs már a  család.  

A  kirendelt védő a törvényszék épülete előtt megerősítette, hogy a gyilkost "megelégedettséggel töltötte el" szörnyű cselekménye. Aki találkozott vele, mind azt mondta,   semmiféle megbánást nem tanúsított.
- Van egy kórkép, amit szociopátiának hívunk. A szociopata személyiségre illik rá az a hármas meghatározás,  hogy "nem szeret, nem szenved és nem okul"  a hibáiból. Látjuk, hogy nincs érzelmi háttér,  s valójában az érzelmek ki sem alakultak, pedig az érzelmek a viselkedés kiváltásakor  általában fékként szerepelnek. Ha nincs érzelmi háttér, akkor nincs, ami lefékezze a viselkedést, ezért a személy gátlástalanul végig tud csinálni bármit, amit elképzel. Általában  ezeknek a szociopatáknak az IQ-ja viszonylag elég magas szokott lenni. Az érzelmi intelligencia azonban nagyon-nagyon alacsony, vagy teljesen hiányzik. Ilyen esetben történik, hogy valaki apátia nélkül, vidáman, érzelemmentesen  meséli el a történteket, hogy mit művelt. Mert nincsenek benne érzelmek, nem szorong, nem szenved, és nem okul  a hibáiból.     
A szakember számára  fontos kérdés, miként maradhatott ez az  ember ennyire egyedül, miként tudott ebben a családi rendszerben ennyire izolálódni? Miért nem volt a generációk között igazi kommunikáció? Honnan jött, miből fakadt az az óriási fusztráció, ami táplálta az agressziót?
- Alapvetően önismereti és újra ismétlem, kommunikációs problémák vannak a beszűkülés hátterében, miközben az egész család zártan élt.  Egy 24 éves fiatalemberről van szó: létezett egyáltalán párkapcsolata? Ha nem, miért nem? Ez  fontos kérdés, mert a nők nagy  szerepet játszanak a férfiak agressziójának kezelésében. A pszichoterápiában ezért  gyakran cél, hogy ha nincs párkapcsolat, ahhoz el kell juttatni a pácienst. Persze keveset tudunk ma még a konkrét személyről. De  megfogalmazhatunk társadalmi problémákat is: miként juthatott el odáig a magyar társadalom, hogy ennyire zárt rendszerek alakulhatnak ki, amikor senki sem törődik  a másikkal?

Szerdán folytatódik a kihallgatás

Szerdán folytatódik H. Csanád Jutas, a kulcsi mészárlással gyanúsított 24 éves fiatalember kihallgatása - ismertette Hortobágyi Tibor, a gyanúsított kirendelt ügyvédje, aki a Dunaújvárosi Hírlap kérdésére elmondta: védencétől sok új, érdemi információ nem várható, hiszen a történtek után közvetlenül részletes beismerő vallomást tett. H. Csanád minden bizonnyal a vádemelésig előzetes letartóztatásban marad, hogy pontosan mennyi ideig, azt jelen pillanatban nem lehet megmondani. A jelenlegi, harminc napra érvényes előzetes letartóztatást minden bizonnyal meghosszabbítja a hatóság. Közben igazságügyi elmeorvosi szakértő is megvizsgálja  a kulcsi mészárlással gyanúsított férfit. A vizsgálat eredményét szakvéleményben foglalja majd össze a kijelölt igazságügyi szakértő.

Arra a kérdésünkre, hogy vádemelés mikorra várható, Hortobágyi nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, ám mivel  az ügy szinte minden részlete ismert a nyomozó hatóság előtt, így hosszú ideig nem húzódhat a vádirat elkészülte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!