Elrettentő, nevelő célzatú film a diszkóbalesetekről

Dunaújváros - A főiskolán mutatták be szerdán helyi középiskolásoknak azt a sokkoló hatású balesetmegelőzési filmet, amit minden diákhoz el szeretnének juttatni a városban.

Gallai Péter

A Városháza téren rendezett diszkóbaleset-szimuláció adta az ötletet, hogy készüljön egy olyan film, amely egy egész eseménysort követ végig, nemcsak  magát a mentést mutatja be. A rendőrkapitányság munkatársa, Kőhalmi László  törzszászlós kezdeményezése pozitív fogadtatásra talált, s valamennyi társszerv és hatóság vállalta  a közreműködést. A forgatást  - ami valós helyszíneken készült - pedig  a DSTV munkatársai.

- Nem a berlini, vagy  a Cannes-i filmfesztiválra szerettünk volna betörni ezzel az alkotással, hiszen ez  arról szól, ami a mindennapokban történik, történhet. Nem profi a  film, a szereplők  egy kivételével   sem színészek, hanem olyan emberek, akik mindennap ezt a munkát végzik. Aki a város közbiztonságáért, igazságszolgáltatásáért dolgozik, szerepet vállalt  benne. Akik pedig eddig nem, azok most szerepet vállalhatnak: a diákok. Ők vihetik hírét ennek az alkotásnak - fogalmazott a vetítés előtt Budavári Árpád  rendőrkapitány.

Majd elsötétült a terem, csend lett, és peregtek a kockák: az italozás, drogfogyasztás után autóba ülő lányok, a vétlen járművel történő ütközés, amelyben egy fiatal meghal, egy lebénul... Majd a kihallgatás, a bírósági tárgyalás, ami után az  ítélet mindkettejük számára börtön. Végül rájuk záródik a cellaajtó. 

- Végig síri csönd volt, talán ez jelzi legjobban, hogy milyen hatással bírt - vont első mérleget Hargittai István nyugalmazott rendőr őrnagy, aki  szintén fontos szerepet vállalt a munkában. Majd a rendőrség, mentők, ügyészség, bíróság  képviselőitől fórum keretében kérdezhettek  a fiatalok. Kérdeztek is, leginkább a droggal kapcsolatban.

- Egy rossz döntés egy buliban, és utána az elkövető egész életében cipelheti magával tettének terhét  - fogalmazott a beszélgetés során dr. Hámos Edit bíró, aki maga is szerepelt a filmben. 

- Látom, nyílnak a szemek, fogékonyak vagytok. Ezért felajánlom, hogy a kortársakkal együtt, a szabályok adta lehetőségek keretein belül, közösen dolgozzunk fel, beszéljünk meg olyan eseményeket, amik a városban történtek - zárta a rendőrkapitány.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!