Egyházi imatalálkozót tartottak a bv-intézetben

Baracska - A cigány kultúra világnapjához kapcsolódóan egyházi imatalálkozót rendeztek az európai romákért csütörtökön a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Tihanyi Tamás

- Legyen a találkozó jó alkalmom arra, hogy bizonyítsuk: számítunk és építünk egymásra - köszöntötte  az esemény résztvevőit, missziós lelkészeket, büntetés-végrehajtási szakembereket, állami tisztviselőket és fogvatartottakat   a baracskai objektum lelkipásztora, Szénási Jonathan Sándor. Az Agapé elnevezésű cigány együttes és más fellépők zenéltek és énekeltek, elhangzott a Cigányhimnusz is.
- Úgy gondoljuk, az elítéltek nem azért kerülnek hozzánk, hogy büntessük őket. A kényszerű bezártság idejét jóra is lehet fordítani - jelentette ki Szeidl Tamás bv. alezredes, az intézet parancsnokának helyettese. Beszámolt róla: iskolai osztályokat szerveznek, lehetőséget biztosítanak szakmák elsajátítására. Mivel az intézet népessége színes etnikai összetételű, van  lehetőség ápolni a nemzeti kultúrákat is. Elismerte, milyen sokat jelent a  lelki gondozás:    tizenöt élő együttműködési megállapodásuk van  különböző egyházakkal. 
- Bízom abban, hogy elfogadjuk és  megértjük egymást, ha nem is értünk mindenben egyet - zárta szavait.  
- Mit tud tenni egy imanap? Mit segíthet? - tette fel a kérdést Tarr Zoltán zsinati tanácsos. - A  közös imádság olyan eszköz, amelynek igazi hatása van és nem csak pótcselekvés.  Az imádsággal Istenhez jutunk közelebb, az imával mindenféle különbözőségünket tisztelve közös nyelvet beszélünk.
A résztvevők Steinbach  József püspökkel, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnökével  imádkoztak  együtt a roma családokért, a fogvatartottakért, áldások hangzottak el, majd fotókiállítást nyitottak: a képek a csatkai búcsún készültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!