Fehérvári közgyűlés előtt: kevesebb pénz az intézményekre is

Székesfehérvár - Amíg a korábbi években volt mód arra, hogy a város az évközbeni esetleges többletbevételeiből segítse a saját intézményeit, erre idén már nem lesz lehetőség!

Házi Péter

A 2012-es év nem lesz könnyű az oktatási-nevelési, kulturális intézmények számára sem, mint ugyanis a humán közszolgálati szakbizottság ülésén elhangzott,  tizenöt milliárd forint jut a fenntartásukra, ám  nagyjából százmillió forint az az összeg, amit az év során "meg kell találniuk" a saját gazdálkodásukon belül. Így az intézmények is jelentős részt kell,  hogy vállaljanak a szoros költségvetés tartásában.
Mint Mészárosné Jasztrapszky Regina gazdasági igazgató a szép számmal megjelent intézményvezetőknek elmondta, amíg a korábbi években volt lehetőség arra, hogy az esetleges évközbeni  többletbevételből az intézményeket segítsék, erre most nem lesz lehetőség, ugyanis minden ilyen bevételt a hiány finanszírozására kell fordítani.
 Botos József, az Alba Regia Táncegyesület vezetője feltette a kérdést: igaz-e, hogy a Királyi Napok Néptáncfesztivál idén mindössze 15 milliós támogatást kap? A gazdasági igazgató szerint 24 milliós támogatást kap a rendezvény, ami  hárommillió forinttal kevesebb a tavalyinál. Kneifel Imre, ismert zenész, kórusvezető pedig a város kórusainak, fúvószenekarainak támogatását hiányolta a költségvetésből. Brájer Éva alpolgármester szerint a soron valóban nem szerepelnek  a zenekarok, de a jövő héten egyeztetésre hívja az érintetteket, véleménye szerint pályázatok segítségével elő kell teremteni az eddigi városi  támogatást.

A költségvetési rendeletet  szerdai ülésén tárgyalja a város képviselő-testülete. A közgyűlésen  újra kiírják a Vörösmarty Színház igazgatói pályázatát, döntenek a murvás parkoló újranyitásáról, az étkezési és más ellátási díjakról és arról is, milyen képzéseket indíthatnak a szakközépiskolák.

A 2012. évi költségvetés összeállítását számos egyeztetés előzi meg. Ezek keretében ma a Fehérváron működő tíz nemzetiségi önkormányzattal találkozott  Cser-Palkovics András polgármester. Habár nincs előírás az egyeztetésre, a város polgármestere fontosnak tartotta a tárgyalást, ahol bejelentette: Székesfehérvár önkormányzata minden helyi nemzetiségi önkormányzat számára 1-1 millió forint működési támogatás nyújtását tervezi idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!