Már fűtenek a Barsi Dénes utcában

Dunaújváros - Az érintett nyolcvanhat lakásban már napok óta fűtenek. A tartozás és a kazánok tulajdonviszonya azonban számos kérdést felvet.

Szabó Szabolcs

- Két ütemben indulhatott meg a fűtésszolgáltatás, de a Mindenszentek előtti hosszú hétvége után pár nappal már minden lakásban rendeltetésszerűen működhettek a radiátorok. A viszonylag gyors megoldáshoz kellett az áramszolgáltató E.ON rugalmassága, ugyanis nem várták meg a törvényileg előírt harminc nap türelmi időt az egyik árammérő óra esetében - tette hozzá a Barsi Dénes utca érintett lakásaiban élők érdekvédője. A lakók legfontosabb célja, hogy a téli hónapokra ne maradjanak fűtés nélkül, megoldódott, ám még számos kérdés vár tisztázásra az ügyben.

Mint lapunk többször is beszámolt róla, a Barsi Dénes utcában található társasházaknál meglehetősen bonyolult ügy miatt szerelte le nyáron és az ősz folyamán a fűtéshez elengedhetetlen gázkazánok áramfogyasztást mérő óráit a szolgáltató. Egyrészt a fűtést korábban a lakók számára szolgáltató cég tetemes tartozást halmozott fel, másrészt a lakók részéről is bőven volt elmaradás. A két összeg közel tizenötmilliós nagyságrendre rúgott. Egyes lakók, és a korábbi szolgáltató SZE-ÉP Generál Kft. között is vitás kérdést jelentett a fűtés biztosító kazánok tulajdonlása.

- Bár ezek a vitás kérdések továbbra is fennállnak, ám elmondható, hogy a lakók már többségi tulajdonosnak tekinthetők a kazánokat illetően - hiszen több mint a felét már kifizették -, így jogosultak dönteni azok használatáról, ezt remélhetően a korábbi szolgáltató is elfogadja. Ami a tartozásokat illeti: a követeléseket az E.ON megpróbálja behajtani a SZE-ÉP Generál Kft-n, a cég pedig, az esetlegesen érintett lakókon a saját követelését érvényesítheti - tette hozzá a közös képviselő, aki elmondta:

- Több közgyűlést is tartottunk, hogy jogilag is megfeleljünk minden követelménynek. Jelenleg a társasház köt fogyasztói szerződést a lakókkal, a hődíjat a társasház részére kell befizetni. A lényeg: jelenleg is van fűtés, és remélhetően ez már megmarad az egész szezonra. A többi kérdés majd tisztázódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!