NAV: ötvenmilliós kár hamisítással, a szarvasmarhaexportban

Ötvenmillió forint kárt okoztak az Európai Uniónak azok a vállalkozások, amelyek visszaéltek a fajtatiszta szarvasmarhák kivitele után járó export-visszatérítéssel - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

MTI

Suller György Attila, a hivatal vám- és jövedéki ügyekért felelős szóvivője kifejtette: a NAV feladatai között szerepel, hogy ellenőrizze egyes uniós agrártámogatások igénybevételének jogszerűségét. Az ilyen jellegű támogatások esetében a gazdálkodók export-visszatérítést igényelhetnek fajtatiszta szarvasmarhák EU-n kívüli országokba történő kivitele után. Ennek egyik feltétele, hogy az állat rendelkezzen megfelelő származási bizonyítvánnyal.
A közelmúltban a vámosok országszerte több vállalkozásnál is tartottak utólagos ellenőrzést, és súlyos visszaéléseket tártak fel, a szarvasmarhák felvásárlásakor ugyanis ezek a vállalkozások úgy próbáltak jogosulatlan előnyre szert tenni, hogy nyomdai minőségben hamisított okmányokat használtak fel. Így a külföldi származású, illetve magyar, de gyengébb minőségű, ezért csak alacsonyabb áron értékesíthető állatokat papíron kiváló termelési adatokkal rendelkező magyar származású egyedekként állították be - írta közleményében a szóvivő.
Tájékoztatása szerint a jogosulatlanul igénybe vett támogatásokkal a gazdasági társaságok mintegy 50 millió forintos kárt okoztak az Európai Uniónak, ám a szarvasmarha-ágazatot ért kár ennél jelentősen nagyobb.
A jogsértő társaságok ellen a NAV az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett a hivatal pénzügyi nyomozóinál, továbbá értesítette a kifizető ügynökséget a jogosulatlanul felvett támogatás visszakövetelése érdekében - közölte Suller György Attila.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!