Gagarin ötven éve járt Fejér megyében

Székesfehérvár - Világszerte ma emlékeznek arra, hogy Jurij Gagarin első űrhajósként teljesítette történelmi küldetését. Négy hónappal dicsőséges útja után Fejér megyébe látogatott. Felidézzük a napokat.

Fejér Megyei Hírlap

Konferenciát tartott a Tarsoly Ifjúságért Egyesület a Szabadművelődés Házában az európai űrkutatás múltjáról és jövőjéről. Az apropót az adta, hogy ötven évvel ezelőtt kerülte meg űrhajójával a Földet Jurij Gagarin. Ebből az alkalomból rajzpályázatot hirdettek. Az általános iskolások között az első helyezést Hallgató Zoltán, a Németh László Általános Iskola ötödikese nyerte el. - Irigylem azokat, akik eddig az űrben jártak, mert én is szeretnék egyszer feljutni. Nagyon érdekesnek tartom az egész világegyetem kutatását - mesélte a díjazott kisdiák lapunk kérdésére. Leopold Summerer, az Európai Űrügynökség munkatársa  járt minap Fehérváron, aki arról  szólt, mi várható a következő félszáz esztendőben.


Leopold Summerer, az Európai Űrügynökség munkatársa pénteken A Szabadművelődés Házában tartott előadást az űrkutatás múltjáról és várható jövőjéről. A szakértő szerint az űr felderítése ma az egyik  legdinamikusabban fejlődő tudományág, amelynek eredményei a hétköznapi életben is hasznosulnak.
- Minden egyes watt, amit az űrben elhasználunk, sokszorosan megtérül a Földön.  Például az űr volt  évtizedekkel ezelőtt az első napelemeket felhasználó helyszín.  Ez mára,  a környezettudatos emberek számára hétköznapi eszközzé vált az energia elnyeréséhez.  Számos környezetbarát energiaforrást és eszközt az űrexpedíciók során kísérleteztek ki, fejlesztettek magasabb szintre, hogy a környezetvédelmet szolgálja az emberek életében. Ezért úgy gondolom,  az űrbe kellett mennie az embernek, hogy a mai, környezetcentrikus gondolkodásmód kialakulhasson.
Ennek ellenére ő sem cáfolja, hogy lelakjuk bolygónkat, de ahelyett, hogy inkább az elköltözésen gondolkodunk  az emberiség bölcsőjéről egy másik planétára, sokkal inkább óvnunk kéne.
- Remélem, nem következik be, hogy a Marson vagy a Holdon kell éljük életünket, miután lakhatóvá tettük. Az azonban nyilvánvaló, hogy idővel képesek leszünk huzamosabb ideig a Holdon maradni. Mindenesetre érdemes előre terveznünk, hiszen  biztos, hogy rengeteg érdekes és hasznos dolgot tartogat számunkra a Naprendszer.
Annak idején sokan kételkedtek abban, valóban megtörtént-e Gagarin utazása. A szakma ezt  már nem cáfolja.
- Semmi kétségünk ma már arról:  Jurij Gagarin valóban megkerülte a Földet. A hatvanas évek Európájában természetes volt, hogy minden szovjet megmozduláshoz összeesküvés-elméletet  kapcsoltak. Az a helyzet, hogy nem is létezik nagyformátumú tudományos kutatás különféle teóriák nélkül, amelyet ennyi titok övez az átlagember számára. A szovjet űrakták már nyilvánosak,  nincs nyoma korábbi, sikertelen expedícióknak, amelyek az asztronauta életét követelték volna Gagarin útja  előtt.


Herczog Edit, az Európai Parlament Fejér megyei képviselője,  a Galileo-program jelentéstevője, műszaki előkészítője szintén  a konferencia előadója volt.
- Az űrprogramok 2009 januárja óta az Európai Unió  közösségi politikájának részét képezik. Összefogásra van szükség, hiszen még a legnagyobb tagállamok sem engedhetik meg maguknak, hogy egyedüliként indítsanak űrhajót. A Galileo Európa saját navigációs rendszere az űrkutatásban, a program során 30 műhold fellövését kell elvégeznünk 2020-ig. A navigációs rendszerek értékesítése és fejlesztése egy hatalmas iparág, amelyből Magyarország sem maradhat ki. Nem csupán a közlekedésben, meteorológiában, hanem akár a mezőgazdaságban és a régészetben is felhasználhatjuk.
  -Az űrkutatás az egyetlen olyan iparág, amelynek évi növekedése kétszámjegyű. A szakma alapjai a matematikára épülnek, minket, magyarokat  pedig matematikai nagyhatalomként tartanak számon. Ezért  a hazai mérnököknek és a vállalkozóknak is hatalmas kiugrási lehetőségként szolgálhat az űrkutatás - fogalmazott  Herczog Edit.

Az eső ellenére ezrek várták az ünnepi díszbe öltözött  Dunaújváros (akkor még Sztálinváros) utcáin a világ első űrhajósát, Jurij Alekszejevics Gagarint. A Fejér Megyei  Hírlap 1961. augusztus 22-én, első  oldalán számolt be az eseményről.   A Dózsa Filmszínház előtt a Vosztok I. űrhajó mása magasodott, a kémlelőnyíláson át egy  fiú nézett a tömegre. Kezében virágcsokor: arra várt, hogy ha majd megjelenik Gagarin, a kezébe nyomja. Persze nem előzhette meg a megye és a város pártvezetőit, először ők köszöntötték a hős őrnagyot, aki kedves mosollyal, kézzel integetve üdvözölte  az ünneplőket.


Ma már nehéz kihámozni az egykori tudósításból, mi volt a pátoszos túlzás, mi a valóság az egykori fogadtatás részleteiből. A tény az, hogy nagyon sokan ajándékokkal próbálták köszönteni Gagarint,  volt,  akiknek ez sikerült, másoknak nem.  Bizonyosan fontos esemény volt ez a Kádár-rendszer kezdeti éveiben, akkor, amikor sok ötvenhatos még ítéletére várt a börtönökben. Bizonyította a rendszer, a szocializmus-kommunizmus vélt  fölényét. Gagarin maga is kommunista volt, de  az embert, a szerény űrhajós hőst  önmagáért is szerethették. 

 Sztálin- (Dunaúj-) városból Sárbogárdra érkezett Gagarin vonata, aki feleségét is magával hozta a látogatásra. Ma már kissé tragikomikus az idézet, amit az akkor 69 éves Péntek Antal bácsi szavába ad a tudósító. "Tudja fiam, azt kell mondanom, most kezdődik csak igazán az élet. Ezek a gyerekek - mutatott az úttörők felé -, olyan világban fognak élni, amiről mi még álmodni sem mertünk." Hát, ehhez ennyi év után azt tudjuk hozzátenni: álmodni, azt most már mi sem  nagyon merünk.
Gagarin, amikor leszállt a különvonatról,  hullámzó virágtengert látott, sokezer kézben lengett a zászló.  Aztán ismét a pártvezetők köszöntötték, s folytatódott a protokolláris ünnepség. A Fejér Megyei Hírlap helyszíni tudósítója szerint ott volt a tömegben a nyolcéves Törzsök Jancsi,  a barna szemű Kocsis lány, sok vasutas, az állami gazdaságok és hivatalok sok dolgozója. Persze Sárbogárdon is a helyi pártemberek vették át a főszerepet, akik nagy lelkesedéssel üdvözölték az első űrutazás hősét.

Gagarin aznap Sztálin- (Dunaúj-) város után Pécset érintve Komlóra látogatott. Az ottani hírlapírók szerint is mindenki a szívébe zárta a Kozmosz hősét. Talán furcsa ezeket a szavakat ennyi esztendő után olvasni, de az egy nagyon más kor volt. A megértéshez talán segítséget nyújt egy alkalmi lapszemle a korabeli Fejér Megyei Hírlapból, a korról, amelyben Gagarin  élt, majd hirtelen  meghalt. Aznap Lyndon Johnson, az Egyesült Államok alelnöke befejezte nyugat-berlini látogatását.  Náci gyilkosok kerültek  osztrák bíróság elé és megcáfolhatatlan bizonyítékok kerültek elő a portugálok angolai terrorjáról. German Tyitov űrpilótának Moszkvában átadták párttagsági könyvét, Párizsban pedig két plasztikbombás merénylet történt.
Másnap az első űrhajóst Budapesten búcsúztatták.  Az előre megírt propagandisztikus szöveget kár volna idéznünk, de kétségtelen: Gagarin  említette Sztálinvárost és Sárbogárdot, mint életének olyan állomásait, ahol őt szeretettel és lelkesedéssel fogadták.   

Címkék#gagarin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!