Nyugdíj - Hogyan kaphat vissza pénzt?

Az utóbbi hetekben gyakran foglalkozott lapunk a nyugdíjügyekkel. Jelenleg úgy tűnik még nincs vége. Sokan úgy tudják, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépők az államtól kapják meg a magánnyugdíj-pénztári úgynevezett reálhozamukat és ezért a nyugdíjbiztosítási szervekhez fordulnak ezen igényükkel.

Tribolt Lajos

- Mi a valóság? - kérdeztük Bartucz Sándortól, a Fejér Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának vezetőjétől, aki a következőket válaszolta:
"A korábbi tájékoztatások ellenére azt tapasztaljuk, hogy sokan nem, vagy rosszul ismerik a teendőiket. A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő tagnak a magánnyugdíj-pénztára felé kell írásban rendelkeznie a visszalépő tagi kifizetések összegéről, nevezetesen a tagdíj-kiegészítés összegéről és a hozamgarantált tőke feletti összegről, az ún. reálhozamról. A visszalépő tagi kifizetésről rendelkező írásbeli nyilatkozatot - a kitöltött nyomtatványt - lehetőleg 2011. február 28-ig az adott magánnyugdíjpénztárhoz, annak postacímére kell eljuttatni, de személyesen is leadhatja a tag a magánnyugdíjpénztárnál.

A tagi kifizetésekről mindennemű információt, tájékoztatást kizárólag a magánnyugdíjpénztár tud adni.
Ilyen adatról pedig a Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságának nincs ismerete, tehát teljességgel felesleges e szervek felkeresése, mert nincs lehetőségük tájékoztatást adni és az említett rendelkező 'Nyilatkozatot' sem vehetik át, így annak a magánnyugdíjpénztárhoz történő továbbítását sem tudják a visszalépő tagtól átvállalni."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!