Eltalálták az ütőeret - Percenként hatvan liter víz jön a partból

Dunaújváros - A szakemberek összesen három dréncsövet építenek be Táborállás megcsúszott partfalába, mindegyik csővön keresztül húsz liter talajvíz folyik ki az ártérbe percenként.

Körmendi Erzsébet

 


Minden jel szerint  jól számoltak a mérnökök, optimális helyre sikerült befúrni mind a három csövet: sikerült eltalálni az omlásveszélyes part mélyén a vízzel telített réteget. A módszerrel lassítani lehet a földmozgást a stabilizálásig.

Az Üdülősor aljáról (az ártérből) fúrtak be a partoldalba,  nagyjából 135 méter hosszban hatoltak be az Ivó utca alatti domb mélyébe. Közben szondával ellenőrizték, hogy a fúrófej megfelelő talajrétegbe juttatja-e  a cső végét. A manőver sikerült: az első két csőből, ami már a helyén van folyamatosan csordogál ki a víz Táborállás alá, az ártérre, ahonnan felszíni árokban vezetik tovább egészen a Dunáig. A harmadik csövet most sajtolják be a partoldalba.

A stabilizálás előkészítésének tekinthetők ezek a munkák, amelyek azt a célt szolgálják, hogy minél előbb elkezdődjön az állandó mozgásban lévő löszös partfal víztelenítése. A három dréncsőnek a beépítését az önkormányzat fizeti  nagyjából 20 millió forintot szavazott meg erre a közgyűlés , a folytatásra pedig úniós támogatást igényelt a január végén beadott pályázatával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!