Ellopták a táskáját, kórházba került - Mi történt valójában?

DH - Egy emberölés, egy több mint ezer fős megemlékezés sem volt elég, hogy megnyugodjanak a kedélyek Dunaújvárosban. Szerdán este a hétfői tragédia színhelyétől nagyjából ötven méterre rátámadtak egy hetvenéves asszonyra. A rendőrség hivatalosan táskalopás ügyében nyomoz, a sértett viszont kórházba került. Elesett vagy bántalmazták? Egyelőre nem tudni.

Dunaújvárosi Hírlap

Orosz Annát rengetegen ismerik a városban. Évtizedeken át tanárként dolgozott az Arany János iskolában. Generációknak volt pedagógusa:

- Nyolc óra tájban támadtak rá, amikor még majdnem világos volt, még a közvilágítás sem volt bekapcsolva. Szinte biztos, hogy az elkövető környékbeli. A rendőrségen azt mondták ugyanis, hogy a hétfői gyilkosság miatt egymást érték a környéken a járőrautók, nehogy megint baj történjen. A közelben két polgárőr is járőrözött, mégsem látott senki semmit. Vagyis a tettes megvárta a megfelelő pillanatot - fogalmazott a sértett hozzátartozója.

Azt egyelőre senki sem tudja, mi okozta a fejsérülést. A rendőrség lopás ügyében nyomoz. A hivatalos álláspont szerint a hölgy valószínűleg elesett, és a járdába ütötte be a fejét, amikor a tolvaj elragadta tőle a táskát.

A rendőrség szerint egyelőre tehát nincs szó rablásról vagy súlyos testi sértésről. Ez később még változhat.

Ifjabb Lipták Gyula mindenesetre kétkedő:

- Én sem tudom, pontosan hogyan zajlott le az eset. De az biztos, hogy az édesanyám holmijait a helyszínen, a járda melletti füves részen találtam meg. Szerintem ide rángatta ki a rabló. Az őt vizsgáló orvos kizárta, hogy valamilyen tárggyal leütötték volna, de azt mondta: ütéstől, könyökléstől elképzelhető ez a fajta sérülés - vélekedett a fiú.

 

A családot most elsősorban az foglalkoztatja, hogy Anna néni felépüljön. Nem keresnek bűnbakot és nem hibáztatják a rendőrséget. Azt azonban nagyon szeretnék, ha előkerülne valahogyan a szerda esti támadó.

Balogh Julianna, az egyik környékbeli boltos szerint az eset eléggé jellemző a környék viszonyaira:

- Én is jártam már úgy, hogy bezúdult ide vagy húsz ember, és mire levegőt vettem, már elloptak mindent, amihez hozzáfértek, és el is tűntek. De az ellenkezője is előfordult: egy ismerős iskoláslány jött ide be, hogy merre menjen haza, mert a Weiner körúton nem mer végigmenni... Eléggé lezüllött ez a környék! - állítja Julianna.

A Bánki középiskolában dolgozó Sólyomvári Ágnes nem osztja mindenben ezt a nézetet:

- Idős édesapám itt lakik az iskola mellett, naponta felmegyek hozzá: én eddig még félelem nélkül közlekedtem, este is biztonságban éreztem magam. Nem tudom, hogy lesz ezután: ha az erőszakos tettek állandósulnak, akkor át kell értékelni a helyzetet... - mondja a tanárnő.

Kiss Attila nyugdíjas viszont másképp vélekedik:

- Mintha egy kissé javult volna a közbiztonság: eddig éjszakánként rendszeresen randalíroztak a tízemeletes házak tövében lévő ivók, boltok körül. Ez újabban megszűnt. Napközben eddig rendben volt minden, este már kockázatos volt kimenni az utcára. Nem tudom, hogyan történhetett két napon belül kétszer majdnem ugyanott ilyen brutális támadás!? Mindkétszer világosban! Úgy látom, nagyon meg kell gondolni, mikor és merre jár az ember! - mondja Kiss úr.

Akadtak, akik név és arc nélkül mondták el a véleményüket. Egy hölgy szerint a korábban csendes, nyugodt, jó hírű környéken nem életbiztosítás élni. Eddig azt hitte, hogy amíg ő nem bánt senkit, addig biztonságban van - de már önáltatásnak gondolja ezt. Egy középkorú férfi szerint a sok új, nem városbeli beköltözőtől romlott meg a közbiztonság, és addig nem lesz javulás, amíg ők itt vannak.

A közbiztonsági helyzet felvetődött a Dunaújvárosi Hírlap márciusban tartott Technikum városrészi lakossági fórumán. Volt, aki Kiss úrhoz hasonlóan némi javulást érzékelt, főleg a randalírozások ügyében. Ugyanakkor többen - például Kiss Rezső közös képviselő, Szilágyi Miklós Esze Tamás utcai lakó, és Balatoni Vilmosné is - azt hangsúlyozták: állandó jelenlétre, kizárólag a körzetben dolgozó, ott mindig megtalálható rendőrre lenne szükség.

S mindennek a kérdéskörnek aktualitást, erőteljes hangsúlyt ad a hétfőn történt, tragédiával végződött eset. Az M. Cs. halála ügyében elindult vizsgálat még tart. A késelő V. M-et azonban szabadlábra helyezték. A rendőrség ugyan kezdeményezte az előzetes letartóztatást, de a bíróság végül úgy döntött: lakhelyelhagyási tilalom mellett elengedik a fiatalembert.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!