Újra színpadon a grunge-legenda

Szeptember végén jelent meg a legendás seattle-i grunge-banda új, Black Gives Way To Blue címre keresztelt albuma, amelyen még maga Elton John is vendégeskedik egy szám erejéig. Akiknek ez nem elég egy olyan bandától, amelynek feltámadásában már nem is nagyon reménykedtünk, azoknak itt az újabb ok az örömre: november 27-én az Alice In Chains koncertet ad nemzetünk büszke fővárosában.

nincs nev

A kilencvenes években rendkívüli népszerűségnek örvendő AIC 2007-ben jelentette be, hogy a legendás frontember, Layne Staley halála után is folytatja a munkát, új albumot készít és 2009-ben turnéra indul. Ígéretüket betartották, szeptember 29-én került a boltokba a William DuVall énekessel készített új cd-jük, s ezzel egy időben megkezdték turnéjukat is, amelynek keretében november végén érkeznek Budapestre, ahol a honi rockbarátok a Petőfi Csarnokban láthatják a csapatot. A több mint örömteli hír kapcsán érdemes alaposabban is megismerkedni az Alice In Chainsszel.

A srácokkal, akiknek olyan slágerek fűződnek a nevükhöz, mint a Man in the Box, a Would, a No Excuses, a Love Hate Love, a Rooster, a Down in a Hole vagy épp a Grind. Ami a történelmet illeti, az AIC tagjai a grunge-korszak idején muzikális központként működő Seattle-ben találkoztak 1987-ben. Együtt laktak és közösen dolgoztak egy kis stúdióban. A Layne Staley (ének), Jerry Cantrell (gitár), Mike Starr (basszusgitár) és Sean Kinney (dob) összetételű brigád két évvel később már lemezszerződéssel rendelkezett és 1990-ben végleg berobbantak a világ élvonalába. A Man in the Box című dal hatalmas sláger lett, a Facelift című album pedig rögtön milliós példányszámban kelt el.

Két évvel később, 1992-ben jelent meg második lemezük, a Dirt, amely a közönség mellett a kritikusokat is tiszteletteljes biccentésre ihlette. Sajnos azonban siker és elismertség ide vagy oda, a Nirvanához hasonlóan az AIC tagjai is egyre nehezebben viselték az óriási népszerűséget, az állandó turnézást és rájuk nehezedő nyomást.

Először Mike Starr lépett ki a csapatból, akit még tudtak pótolni Mike Inezzel, Ozzy Osbourne basszusgitárosával, a félelmetes hanggal rendelkező énekes, Layne Staley drogproblémáit azonban egyre nehezebben tudták kezelni. Készült ugyan egy cím nélküli, egyébiránt zseniális album, s '96-ban az MTV Unplugged műsorában is elkápráztatták a zenei világot, de az akusztikus bulin már egészen nyilvánvaló volt a frontember fizikai legyengülése.

Eztán válogatáslemezek, s addig kiadatlan felvételeket rejtő kiadványok jelentek meg a csapat nevével, ám az Alice in Chains gyakorlatilag nem létezett. Amíg a zenészek különböző projektekben nyomták, Layne elszigetelten tengette napjait seattle-i otthonában. Holttestét 2002 áprilisában találták meg, a halál oka kábítószer-használat által kiváltott szívroham volt.

Három évvel a tragikus esemény után az AIC három tagja újra összeállt, hogy a cunami áldozatainak megsegítésére rendezett segélykoncerten fellépjenek. Aztán turnéra indultak, majd lemezkészítésbe fogtak William DuVall énekessel, aki Cantrell szólólemezein már korábban is szerepelt, s a nemrég megjelent album alapján  kijelenthető: ha nem is tökéletesen, de pótolja Staleyt a frontemberi poszton.


A legendás Alice In Chains november végén Budapesten vizitál egy koncert erejéig (Fotó: archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!