A távfűtés díja nem drágul

Dunaújváros - A Magyar Energia Hivatal díjemelés elutasításáról szóló határozatával kiegészítve most ismét napirenden lesz a távfűtés ügye a közgyűlésen.

Szabó Betty

A DVCSH díjmódosítási javaslata szerint az alapdíjat 4,12 százalékkal, a használati melegvíz alapdíjat 2,6 százalékkal, a teljesítmény lekötési díjat 3,56 százalékkal, a hődíjat pedig 9,89 százalékkal lenne szükséges emelni. A többségében városi tulajdonú szolgáltatónál az emelés szükségességét azzal indokolták, hogy cégüknek az önkormányzat tavaly nyár óta  bár többször is kezdeményezték azt   nem adott lehetőséget díjkorrekcióra, márpedig a gázárak az érintett időszakban jelentős mértékben növekedtek. Emiatt a DVCSH beszállítói is magasabb áron számláztak, ám ezt a magasabb díjszabást a szolgáltatónál nem tudták kompenzálni.

Lapunk információi szerint a DVCSH-nál minimum 400 millió forint veszteség keletkezett az elmúlt időszakban.

A Magyar Energia Hivatal (MEH)  azonban elutasította a DVCSH díjemelést tartalmazó javaslatát. A vonatkozó jogszabály értelmében az önkormányzat a távhőszolgáltatás díját megállapító rendeletét olyan tartalommal adhatja ki, amelyről a MEH jogerős határozatban megállapította, hogy az megfelel a törvényi követelményeknek.

A közgyűlés  csütörtöki ülésén tehát   tárgyalják a távhődíj emelését. A beterjesztett javaslat azonban a  díjemelés egyéretelmű elutasításáról szól. Más irányú, esetleg a csökkentés irányába ható kezdeményezés nem szerepel az anyagban.

Pochner  László független képviselő egyéni indítványa azonban pont ezt, vagyis a távhő árának 15 százalékos mérséklését célozza. Ezt is csütörtökön tárgyalják elöljáróink.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!