Bulvár-celeb

2024.05.23. 20:00

Apa meghalt, s nem jön haza (videó)

Tavaly május középen egy ország aggódott a hegymászó Suhajda Szilárdért, aki a Föld legmagasabb hegycsúcsán vesztette életét.

MW

Mécsest gyújt egy emlékező Suhajda Szilárd egykori iskolájában, a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium aulájában

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter

Napra pontosan egy évvel ezelőtt, 2023. május 23-án indult el a Mount Everest csúcsának végső meghódítására Suhajda Szilárd, a magyar hegymászás történetének egyik legnagyobb alakja. A magyar sportember máig feldolgozhatatlan tragédiájára az akkori történtek felidézésével emlékezünk. Tavaly május közepén rengetegen szorítottak Suhajda Szilárdnak, hogy a negyvenéves hegymászó első magyarként jusson fel egyedül, teherhordók és pótlólagos oxigén használata nélkül Földünk legmagasabb hegycsúcsa, a 8848 méter magas Mount Everestre. Amikor megszakadt vele a kapcsolat, már az egész ország aggódott érte, és aztán kénytelen volt elfogadni a megváltoztathatatlant, hogy Suhajda Szilárd életét vesztette – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. 

Csak egy fotó maradt utána

Suhajda Szilárd egy évvel azután, hogy sikeresen elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a 8516 méteres Lhoce hegyet, 2023-ban első magyarként szerette volna megmászni a Mount Everest 8848 méteres csúcsát, a Kyocera Everest Expedíció 2023 keretében. A magyar hegymászó 2023. március 23-án indult el Nepálba, a megérkezése után rögtön pedig rögtön megkezdte az akklimatizációt, hogy hozzászoktassa szervezetét a ritka levegőhöz – írta meg az Origo. 

„Nem tudom, hogy mi fog odafent történni, de annyit megígérhetek, hogy minden tőlem telhetőt megteszek, abban pedig nagyon bízom, hogy mint eddig, most is józan, megfontolt és helyes döntéseket tudok majd hozni odafent, még oxigénszegény állapotban is. Izgatott vagyok, félek, de várom is, nagyon várom” – fogalmazott Suhajda Szilárd az utolsó videójában tavaly május 23-án, majd intett a kezével, és elköszönt. 

KLEIN Dávid; SUHAJDA Szilárd
Suhajda Szilárd (j) és Klein Dávid hegymászók 2020. február 12-én 
Fotó: Mónus Márton / Forrás: MTI

Egy nappal később felesége, Legindi Tímea a Rádió 1 műsorába bejelentkezve arról beszélt, bármelyik percben befuthat férje hívása arról, hogy felért a csúcsra. Ez azonban nem történt meg. Miután Suhajda 8795 méteres magasságba ért, már nem adott jelet a GPS-e sem. Május 26-án, pénteken a legjobb nepáli hegyi vezetőkből összeállított keresőcsapat indult Suhajda Szilárd felkutatására, de nem bukkantak rá. A négyes táborban ugyanakkor felfedezték a sátrát, amelyben sisakokat, kesztyűt és gyógyszereket is találtak, azokat lehozták. Azt, hogy mi történt Suhajda Sziláddal, már soha nem tudjuk meg, azonban két hegymászó is arról számolt be, hogy találkozott vele. Ben Ferrer, a Seven Summit Climbs csapat tagja május 24-én, szerdán már visszafelé tartva még fotót is készített róla, amint Suhajda Szilárd ült a hóban, 8400 méteren.

„Elég fáradtnak tűnt, ezért azt gondoltam, hogy a csapatát tájékoztatja a helyzetéről. Az alaptáborban már beszélgettünk, most köszöntem neki, megkérdeztem, hogy van, és ő csak annyit válaszolt, hogy rendben” – mondta el Ferrer, akinek a fotója bejárta a világot. 

Az Imagine Nepal csapata arról számolt be, hogy ők hozzávetőleg 8780 méteren látták Suhajdát, aki akkor már nagyon rossz állapotban volt, eltávolodva a biztosítókötéltől, távolabbról a ruházata alapján azonosították be. Május 27-én, szombaton már itthoni csapata is múlt időben fogalmazott és búcsúzott tőle. 

Apa meghalt, nem jön haza 

Suhajda Szilárd felszerelését megtalálták az érte küldött mentőcsapat tagjai, a holttestét azonban nem, és a család azt kérte, hogy amennyiben a légimentők meg is találják a halottnak a történtek ellenére nem nyilvánított férfit, a holtteste a hegyen maradjon – írta meg az Origo.

„Ahol utoljára látták, olyan távolságban volt a rögzített kötéltől, hogy nem lehetett volna könnyen megközelíteni. Egy nagyon kitett, veszélyes omladásos helyen volt, ahonnan lecsúszott. És olyan irányba csúszott le, amely nem az útvonal része, valószínűleg beesett egy hasadékba, ezért sosem fogják megtalálni” – mondta Legindi Tímea, aki már a tragédia bekövetkezésekor is azt mondta, azt szeretné, ha férje a Mount Everesten nyugodna békében.

SUHAJDA Szilárd
Suhajda Szilárd hegymászó, a Magyar K2 Expedíció tagja feleségével és kisfiával a Liszt Ferenc Budapest Nemzetközi Repülőtéren 2019. augusztus 4-é
Fotó: Mohai Balázs / Forrás: MTI

Több mint három héttel Suhajda Szilárd tragédiája után az özvegye bejelentette, hogy a magyar hegymászó naplóbejegyzéseiből könyv készül, amit Legindi Tímea fog összeállítani a hegymászó saját írásaiból.

„Azt gondolom, hogy attól, hogy valakinek családja van, nem szíjazhatod oda a székhez. Szilárd is támogatott engem minden elképzelésemben, száz százalékban a partnerem volt” – mondta el az özvegy, aki arról is beszélt, hogyan mondta meg Szilárddal közös gyermeküknek, Somának a legszörnyűbb hírt a világon.

„Szívbemarkoló pillanat volt, mert ki kellett mondanom, hogy apa meghalt, nem jön haza, ketten leszünk, én fogok vigyázni rád” – árulta el Legindi Tímea. A 8848 méter magas Mount Everest már több mint háromszáz hegymászó életét vette el, Suhajda Szilárd pedig a harmadik magyar lett ezen a szörnyű listán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!