Ercsi: egy szűk kisebbség tartja rettegésben a kisvárost?

Ercsi/Dunaújváros - Miért van az, hogy egy szűk kisebbség rettegésben tarthatja ma, 2009-ben a békés többséget. A kérdés sajnos egyre többször felmerül. Mindenki a rendőrségtől várja a csodát, de lássuk be: egyedül ők ehhez kevesek, a probléma sokrétű.

Gallai Péter

Amikor azt kérdezem a fiúktól, hogy nem féltek-e kiállni a nyilvánosság elé névvel és arrcal, egyöntetűen azt mondják: nem, mert valakinek végre lépnie kellett!

- A fizikai sebek előbb begyógyulnak, mint a lelki sebek. Valaminek el kell kezdődnie, mert a végén valaki meghal. Itt az idő megálljt parancsolni az erőszaknak, de azt hiszem ez nemcsak nálunk, hanem az ország sok helyén probléma. Talán közös összefogással ki tudjuk szorítani a bűnözést - mondta Papp Zoltán.

Trepák Attila azzal kezdi, szerencsére már minden sérült jól van, de neki is idő kell, amíg feldolgozza a történteket. Ennek ellenére meglepő kijelentést tesz: - Mi ugyanúgy megyünk továbbra is szórakozni, nem hagyjuk magunkat, de fel leszünk készülve mindenre. Nagyon sokáig vártuk, hogy valaki megtegye azt, amit mi felvállaltunk, hallja meg mindenki, mit történik Ercsiben, de gyanítom, még sok helyütt az országban.

Takács Katalin anya, pedagógus és képviselő is.: - Nekem egy vasárnap hajnalon került veszélybe a gyermekem, tanárként naponta szembesülök az iskolai erőszakkal, képviselőként pedig azt látom, hogy a liberalizmus szoknyája mögé bújva, egyesek rendszeresen sértik alapjogainkat. Csodálkozunk, ha a környező településekre viszik a szülők a gyerekeket. Ki véd meg minket, egyre inkább úgy érezzük, nincsen segítség...

A Magyar Gárda felvonult egysége tapsot kapott, amelynek megyei vezetője, Herman István és Pest megyei kapitánya, Csíkhelyi Levente is azt mondta: ők is békét akarnak, mert ez mindenkinek az érdeke.

Számos városbeli, kik féltek, ezért nevük elhallgatását kérték, csak úgy öntötték a panaszokat. Persze ezek között is voltak szélsőséges megnyilvánulások, de a többség az erős rendőrséget és a kemény törvényeket hiányolta, amely ugyanolyan kemény kézzel csap le cigányra és magyarra egyaránt.

Megkerestük Budavári Árpádot, Dunaújváros rendőrkapitányát - hozzájuk tartozik Ercsi -, hogy mit tudnak tenni: - Az osztály jogállású őrs területén már több hete fokozott ellenőrzést rendeltem el, ez magyarra fordítva több rendőrt és a rendőrségi törvény szerinti jogosultságokat jelent. Ezt addig tartom fent, amíg a közbiztonsági helyzet Ercsiben megkívánja. Az, hogy több rendőr legyen, úgy oldható meg, hogy a kapitányság belső erőit átcsoportosítom, és az összes idei végzőst idehelyeztem. Ezen kívül rendszeresen kapunk segítséget a készenléti rendőrségtől, és a megyei főkapitányságtól. Minden ilyen többlet erőt ide irányítok. Megnéztem, tavaly július elseje óta negyvenkét embert vettünk őrizetbe Ercsiben, ami fajlagosan több mint máshol. A helyzet végleges megoldásához nemcsak a rendőrség, hanem minden érintett segítsége kell.

Hosszú János, a dunaújvárosi Lungo Drom vezetője, korábbi CKÖ vezető így nyilatkozott:

- Nem kell letagadni, rengeteg gond van a cigányság körében, nem a külső társadalmat kell támadni, hanem a saját portán kell először rendet rakni. Szó szerint meg kell téríteni azokat, akik nem tudnak beilleszkedni, s megértetni velük, hogy őket nem azért bántják, mert roma származásúak, hanem mert okuk van rá az embereknek. A gyűlölet gyűlöletet szül, a rendőrségnek nehéz ilyenkor megfékeznie az indulatokat. A gyerekeknek példát kell mutatni, de ma, a televízión keresztül erőszakot közvetítő világban ezt nehéz, s ez érvényes mindenkire. A cigányságnak sem szabad agresszióval válaszolnia, mert abból háború lesz. A Jobbik és a Magyar Gárda előretörésében nagy szerepet játszott a cigányság megoldatlan problémáinak felvállalása. Ebben a kérdésben csak arra figyelmeztetek, nehogy ők is beleessenek abba a csapdába, mint korábban a roma vezetők, hogy elkezdtek uszítani. Nem takarítottunk a saját portánkon, viszont jogosítványokat adtunk olyan emberek kezébe, akik ezzel nem tudtak megfelően gazdálkodni. Az biztos, nagyon összetett problémáról van szó - tette hozzá Hosszú János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!