Április 22: A Föld napja

DH - Április 22. a Föld napja - ezt már az óvodában is megtanítják a gyerekeknek. De vajon mit is takar ez az ünnep? Tudjuk-e, hogy immáron 39 éve indult ez a kezdeményezés, ami mára világméretűvé nőtte ki magát? Tudjuk-e, hogy a Föld eltartó képességét bőven meghaladta az ember? Válaszok a dh-n.

Dunaújvárosi Hírlap

Április 22. a Föld napja. A világméretű környezetvédelmi akciónap az Egyesült Államokból indult, ahol 1970-ben e napon Denis Hayes egyetemista kezdeményezésére 25 millió amerikai emelte fel szavát a talajt és a vizeket mérgező hulladéklerakók, a szennyező ipari üzemek, a fokozódó, s a levegőt szennyező gépjárműforgalom, a természeti értékek fokozatos eltűnése ellen.

Az eltelt 39 évben a mozgalom világméretűvé szélesedett. Ilyenkor minden évben több százmillió ember mozdul meg: különféle figyelemfelkeltő programokat rendeznek a tudatosabb környezetvédelem érdekében. Az ökológiai válság jeleit - a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, az üvegházhatást, az ózonlyukakat stb. - tapasztalva a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

A Föld Napja alkalmat ad arra, hogy mindenki mérlegelje: kíméletesen bánik-e környezetével, s mit tesz azért, hogy a természet és benne az ember egészségesebben éljen. S persze nemcsak egy kitüntetett napon, hanem egész évben (a Föld napja mozgalom egyik jelszava szerint is: Egyetlen nap kevés...). A Földért, saját jövőjéért minden ember tehet valamit otthon vagy munkahelyén, szűkebb vagy tágabb környezetében. Kímélheti a környezetet fogyasztási szokásainak megváltoztatásával, energiatakarékosabb életmód kialakításával - anélkül, hogy életminőségéből bármit is feladna.

A fenntartható fejlődés biztosításához a környezetbarát technológiák ugyan már rendelkezésre állnak, ám az emberek fogyasztási szokásainak, viselkedésének megváltoztatása nélkül ez kevés. Számítások szerint a Föld eltartó képessége 1,8 hektár/fő, a jelenlegi 2,3 hektár/fős átlag már ma is meghaladja ezt. A túlhasználatban a legfejlettebb országok vezetik a sort, ha csak ezek az országok léteznének, akkor már ma is 6-8 Földre lenne szükség. A Worldwatch Institute (Világfigyelő Intézet) több mint harminc éve kíséri figyelemmel Földünk környezeti állapotának változását, és 1984 óta évről évre megjelenteti A világ helyzete című könyvsorozat aktuális kötetét. A Föld napján magyarul is megjelenő, A világ helyzete 2009: Felmelegedő világ felé haladunk című idei könyv a globális éghajlatváltozással foglalkozik.

Magyarországon a Föld napja alkalmából 1990 óta civil szervezetek, önkormányzatok kezdeményezésére évről évre egyre többen vesznek részt szemétgyűjtési akciókon: kitakarítják az erdőket, vízpartokat, mezőket és a települések környékét, fát ültetnek, környezeti vetélkedőt tartanak. E naphoz kapcsolódva Pro Natura díjjal, emlékplakettel ismerik el a természetvédelem terén kiemelkedő tevékenységet végző szakembereket, illetve - várhatóan idén először - Zöld Kréta Díjjal a környezeti nevelésben kiemelkedő munkát végző pedagógusokat. A Magyar Közút Kht. a Föld Napján rendezi meg immár hagyományossá váló szemétgyűjtési akcióját: várhatóan több mint negyvenezer önkéntes gyűjti majd a szemetet az utak környékéről, a parkolókból, s viszi el a kijelölt hulladéklerakó telepekre. (mti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!