Deutsch Tamás Pusztaszabolcson

2024.05.15. 17:30

Minél több békepárti képviselő kellene az Európai Parlamentbe - képgalériával

Dr. Mészáros Lajos, térségünk országgyűlési képviselőjének és Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnökének meghívására Pusztaszabolcsra látogatott Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője, illetve a június 9-i EP-választások kormánypárti listavezetője. Deutsch Tamás az országjáró fórumsorozatának ezen állomásán többek közt az önkormányzati választások jelentőségéről beszélt, és kiemelten szólt arról, hogy soha ilyen nagy tétje nem volt még az európai parlamenti választásoknak, hiszen meghatározza Európa jövőjét; a szomszédban zajló háborús helyzetre egyetlen megoldás van, mégpedig a béke, ezt az álláspontot kell képviselni Brüsszelben is!

Molnár Emese

Fotó: N.A.

Dr. Molnár Krisztián vázolta, sorsdöntő választások előtt állunk, ráadásul egy napon egyszerre három típusú voksolást bonyolítanak le hazánkban (amelyre eddig még nem volt példa), hiszen lesz európai parlamenti választás, települési önkormányzati választás és szavazni fogunk a vármegyei közgyűlésekről is. Az EP-választásokkal kapcsolatban kiemelte, meghatározó lesz Európa jövőjére nézve; a háború kérdéséről és szuverenitásunk megőrzéséről is véleményt formálhatunk a szavazatunkkal.

Dr. Mészáros Lajos arról szólt, fontos, hogy minél több olyan képviselőt delegálhassunk az Európai Parlamentbe, akik a békét szorgalmazzák ebben a háborús időszakban, hiszen így lehet minél hathatósabban képviselni ezt az álláspontot.

Lényegében tehát az EP-választás során arról dönthetünk, hogy háború vagy béke. Ezt a kérdéskört is kifejtette előadásában Deutsch Tamás, de először a parlamenti ciklus zárásaként értékelte az elmúlt öt esztendőt, amely sajnos egy szép és biztonságos jövő felé mutat.

Ebben a periódusban történt meg az, hogy a második legerősebb tagállami szövetség, Nagy-Britannia kilépett az Unióból, és inkább hátat fordított annak egyesülésnek, ahol úgy osztják az észt, amely nem szolgálja az eredeti célkitűzéseket. Ezzel egyúttal az Unió elveszítette a két atomhatalma közül az egyiket.

Erre a ciklusra esett a covid-világjárvány is. Mint azt Deutsch Tamás elmondta, amikor realizálódott, hogy milyen lépéseket szükséges tenni és hogy mennyi pénzügyi forrásra lenne szüksége rá az államoknak, az Unió nyolc hónapon keresztül vitázott azon, hogy az eredetileg más célra fordítható fejlesztési pénzeket átcsoportosíthatják-e a covid-elleni védekezésre. Ez idő alatt hallani sem akartak róla, hogy ezzel segítsék az európai embereket, amikor meg zöld utat adtak a pénzügyi átcsoportosításnak, arról kommunikáltak, hogy ők milyen plusz anyagi forrásokat biztosítottak.

A képviselő bírálta az úgynevezett európai zöld megállapodást. Mint mondta, a gazdák már az első pillanattól kezdve látták, hogy a szabályként aposztrofált környezetvédelmi előírások egyfajta támadást jelentenek az európai gazdaság és élelmiszertermelés ellen. Brüsszelben fel is vonultak traktoraikkal a gazdák, hogy így tiltakozzanak az EU zöldpolitikája ellen.

A képviselő hangsúlyozta, nem a környezetvédelmi gondolat ellen vannak, hanem az észszerűtlen intézkedések ellen, és annak, ha hülyének nézik az embereket. Például elmondta azt is, hogy világszinten az üvegházhatású gázkibocsátás mindössze 7 százalékát teszi ki az unió 27 tagállama összesen, így ha minden olyan dolgot megszüntetnénk az Unióban, amellyel károsanyagot bocsátunk ki, akkor sem tudunk olyat sokat tenni a veszély elhárítása érdekében.

Elindult az unió eszement eladósítása, holott az eredeti irányelv az volt, a kiadás nem lehet több, mint a bevétel. Több, mint 800 milliárd euró hitelt vett fel az unió helyreállítási alapként, amit mi még nem láttunk, és aminek visszafizetése beláthatatlan, legfeljebb újabb hitellel tudják kiváltani.

Az Unió korrupciós ügyeiről is beszélt, rávilágítva arra, hogy miközben a keleti tagállamokra mutogatnak, ezzel csak próbálják elterelik a figyelmet a maguk korrupciós ügyeiről. Például Ursula von der Leyen az európai emberek pénzéből, 35 milliárd euróért rendelt covid-vakcinát (amerikai készítményeket) egy SMS-ben. Az EU egyetlen felügyelői-ellenőrző szerve sem lépett ez ügyben akkor, a vizsgálatot a belga rendőrség indította meg, azonban hol üzenettörlésre, hol privát telefonra hivatkozva nem küldik el kérésre az SMS-t, így megtorpant a dolog. Eközben meg minket kérnek számon azért, mert bár formálisan nem szabálytalan, de nem szerencsés, ha egy közbeszerzési eljárásra egy ajánlattevő nyújt be pályázatot. Az bezzeg nem baj, ha SMS-ben egy ajánlattevőtől rendelnek 35 milliárd euróért...

A kontinentális Európa területén pedig háború zajlik, amelynek minden egyes napja újabb tragédiát jelent, és akárcsak a történelem során, lassan belesodródnak az európai országok is. Nagyon ellentmondásos az, hogy miközben 2012-ben Nobel-békedíjat kapott az Európai Unió, addig egy ilyen szörnyű háborús helyzetben nem a békére törekednek, hanem még fegyverekkel, lőszerekkel, harckocsikkal támogatják a harcokat.

Deutsch Tamás hozzátette, mindeközben itt van nekünk a dollárbaloldal, az egyetlen olyan ellenzék az unió 27 tagállama közül, amely módszeresen támadja hátba a saját országát, és minden eszközt bevetnek azért, hogy minél hátrányosabb döntések szülessenek Magyarország rovására.

Ezért van nagy tétje most a június 9-i európai parlamenti választásnak, ahol nemcsak az a kérdés, hogy háború vagy béke, hanem hogy milyen irányba alakuljon Európa jövője!

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában