Bulivan

2009.11.09. 10:40

A Foo Fighters legnagyobb slágerei egy albumon

Tizenöt esztendő, hat platinaalbum és ugyanannyi Grammy-díj után válogatáslemezt adott ki a Foo Fighters. A zenekar november 2-án megjelent Greatest Hits című albumán a régi slágerek mellett két vadonatúj szerzemény is helyet kapott.

Gyuricza Ferenc

A David Grohl énekes-gitáros, Taylor Hawkins dobos, Nate Mendel basszusgitáros és Chris Shiflett gitáros által alkotott Foo Fighters 1995-ben debütált a zenekar nevét viselő albumával. A csapat második lemeze, a dupla-platina státuszt elért The Colour & The Shape eredetileg 1997-ben jelent meg, de azóta már megérte tizedik évfordulós deluxe újrakiadását is. A harmadik és negyedik Foo Fighters album, az 1999-ben kiadott There Is Nothing Left To Lose, valamint a 2002-ben megjelent One By One egyaránt megnyerte a legjobb rock albumnak járó Grammy-díjat. A zenekar a tíz éves fennállását a dupla In Your Honor című albummal ünnepelte, amelyet egy rendkívül hangulatos, akusztikusan kibővített színházi turné követett. Ennek a 2006-os koncertsorozatnak anyagát a Sing + Bones című albumon és DVD-n örökítettek meg. A legutóbbi Foo Fighters stúdióalbum Echoes, Silence, Patience & Grace címmel 2007-ben látott napvilágot, és rögtön be is állította a brit internetes eladások első heti rekordját, valamint szintén elnyerte a legjobb rock albumnak járó Grammy-díjat. Ez amúgy a zenekar hatodik Grammy-díja volt. Az album anyagát bemutató turné egyik helyszínén, Londonban ismételniük kellett, a Wembley Stadionban két nap alatt összesen 165 ezren látták őket, ezzel a zenekar megdöntötte a látogatói rekordot.

A Greatest Hits című album két vadonatúj dalt, a Wheels című új kislemezdalt - amely a Fehér Házban, Obama elnök július 4-i fogadásán hangzott el először élőben a katonai hősök tiszteletére -, illetve a Word Forward című szerzeményt tartalmazza. Mindkét számot saját, legendás hírű 606-os stúdiójában vette fel a zenekar Butch Vig producer közreműködésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!