Belföld

2017.06.08. 16:15

Üres lakások várnak

Budapest - Több mint félmillió lakás áll üresen az országban: erről alig esik szó az ingatlanpiaci elemzésekben.

MTI

Az élénkülő lakáspiacon ritkán esik szó annak szürkezónájáról, azaz az üresen álló, lakatlan lakásokról, pedig ezek is fontos szerepet játszanak a lakáspiac helyzetében. Számuk jelentősen nőtt az elmúlt öt év alatt, ám az országon belül komoly eltérések vannak - derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből, amely a KSH júniusban megjelent adatait dolgozza fel. Az országban 4,4 millió lakás van, amelyek 12,5 százaléka lakatlan, ez több mint félmillió lakást jelent.

 

Az üres lakások aránya a nyolcvanas évekig 5 százalék alatt volt, majd a rendszerváltás után kezdett emelkedni. A legkisebb településekről sokan a városokba költöznek, az ottani lakásaikra pedig nincs vagy nagyon visszafogott az igény. Balogh László elemző azt mondta: az üres lakások aránya arra utal, hogy a meglévő lakások egy része nem felel meg az igényeknek, mert rossz állapotúak, s nem azokon a településeken vannak, ahol lenne rájuk kereslet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!