Belföld

2014.10.13. 06:58

Önkormányzat 2014 - Öt időközi egyéni listás választást kell tartani

Öt időközi egyéni listás választást kell tartani az országban - derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfő reggeli adataiból.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken úgynevezett egyéni listás rendszerben választják meg a település lakosságszámától függő nagyságú képviselő-testületet. A szavazólapon a választópolgár legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható.

Ha nincs elegendő (legalább a kiosztható egyéni listás mandátumok számával megegyező számú) jelölt, akkor a szavazást nem lehet megtartani, és időközi választást kell rendezni. Eredménytelen a választás, ha nem sikerül annyi jelöltet megválasztani, ahány tagú lenne a testület. Ez például akkor fordulhat elő, ha egy jelölt egyáltalán nem kap szavazatot vagy akkor, ha pontosan annyian indulnak képviselőjelöltként, ahány tagú lenne a testület, ám egyiküket - mivel polgármesterként is indult - megválasztják településvezetőnek. A Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon már a jelöltállítás után közvetlenül tudható volt, hogy elmarad az önkormányzati választás, mert nem volt annyi jelölt, ahány tagú testületet meg kellett volna választani.

A Baranya megyei Kisbudmér, a Vas megyei Bozzai és Mesterháza választópolgárai vasárnap voksolhattak a képviselő- és polgármester-választáson, azonban az egyéni listás választás eredménytelen lett. Annyian indultak ugyanis képviselőjelöltként, ahány tagú lenne a testület, és olyan jelöltet választottak polgármesternek, aki egyéni listán is indult. Ezen az öt településen tehát 120 napon belül időközi választást kell tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!