Belföld

2013.06.28. 14:40

Földtörvény - "Áder is beállt a gátlástalan hazaárulók sorába"

A Jobbik elnöke szerint a földtörvény aláírásával Áder János "beállt a gátlástalan hazaárulók sorába". Az MSZP szerint a köztársasági elnök bebizonyította, hogy képtelen felülemelkedni a fideszes pártérdekeken.

Jobbik: "Áder is beállt a gátlástalan hazaárulók sorába"

A Jobbik elnöke szerint azzal, hogy Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta "az illegitim, a magyar termőföldet külföldiek és oligarchák számára felkínáló" földtörvényt, beállt párttársai közé, "beállt a gátlástalan hazaárulók sorába". A Jobbik az alapvető jogok biztosát arra kéri, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Vona Gábor MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmaz: a Jobbik újabb fideszes hazaárulásnak tekinti azt, hogy még csak megfontolásra sem küldte vissza az államfő a törvényt, azaz semmi tartalmi kivetnivalót nem lát benne.

A pártelnök úgy fogalmaz: a Jobbik megakadályozta a földtörvény házszabályszerű elfogadását, de Áder János "hazugságaival ellentétben" nem "erőszakos fellépéssel" és a levezető elnök "szavazókártyája elvételével", hiszen azt Latorcai János maga hagyta fent a pulpituson. Vona Gábor szerint jogilag értelmezhetetlen, hogy az államfő szerint nem hivatkozhatnak házszabálysértésre a jobbikosok, ráadásul mások is hivatkoznak a szabálytalanságra.

Szerinte azzal, hogy az államfő következmények nélkül hagyta a kormánypárti házszabálysértést, azzal saját tekintélyét is feláldozta az idegen érdekek és oligarchák oltárán. Az államfő lépése jogilag bizonytalan helyzetet teremtett, ezért a Jobbik felkéri Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát, forduljon az Alkotmánybírósághoz a földtörvény közjogi érvénytelenségének megállapítása érdekében - írta Vona Gábor.

Áder János köztársasági elnök pénteken aláírta a múlt héten elfogadott új földtörvényt, megállapította ugyanis, hogy a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe. Az államfő hangsúlyozta egyúttal: nem hivatkozhatnak házszabálysértésre azok, akik erőszakos fellépéssel akadályozták, hogy az elnök levezesse az Országgyűlés ülését.

A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló jogszabályt - amelyet az ellenzék mellett a Fidesz-frakcióból a törvény megszavazása miatti tiltakozásul kilépett Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár is élesen bírált - jobbikos képviselők demonstratív tiltakozása közepette, az ellenzéki frakció által kért név szerinti helyett gépi szavazással múlt pénteken fogadta el a parlament.

MSZP: Áder képtelen felülemelkedni a Fidesz pártérdekén

Az MSZP szerint Áder János köztársasági elnök bebizonyította, hogy képtelen felülemelkedni a fideszes pártérdekeken. Gőgös Zoltán, a parlament mezőgazdasági bizottságának alelnöke így kommentálta, hogy az államfő aláírta a földtörvényt.

"Őszintén sajnáljuk, hogy a nemzet egységét kifejezni hivatott Áder János csupán a Győrffy Balázs fideszes országgyűlési képviselő által vezetett Nemzeti Agrárkamara, a Fidesz-frakcióban ülő Turi-Kovács Béla által vezetett Kisgazda Polgári Egyesület és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető felhívásának adott helyt, és aláírta a botrányos körülmények között megalkotott és elfogadott földtörvényt" - olvasható a szocialista politikus MTI-nek küldött közleményében.

Az MSZP "a magyar agrárium többségét képviselő" szakmai és civil szervezetekkel, valamint a demokratikus pártokkal együtt kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt. Mostantól Szabó Máté alapjogi biztoson a sor, hogy az Alkotmánybíróság elé vigye a magyar agrárbékére súlyos fenyegetést jelentő törvényt - foglalt állást Gőgös Zoltán.

A földtörvényt jobbikos képviselők folyamatos tiltakozása közepette, az ellenzéki frakció által kért név szerinti helyett gépi szavazással múlt pénteken fogadta el a parlament. Áder János egy hét elteltével aláírta a jogszabályt. Az államfő azt hangsúlyozta: a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe.

Együtt-PM: a földtörvény aláírása után nincs dolgunk Áder Jánossal

Az után, hogy Áder János aláírta a földtörvényt, az Együtt-PM-nek nincs dolga a köztársasági elnökkel, nincs mit kérni tőle - reagált a Sándor-palota mellett tartott sajtótájékoztatón az államfő pénteki döntésére Jávor Benedek.

Jávor Benedek azt mondta, hogy az államfő döntésével az utolsó esély veszett el arra, hogy a köztársasági elnök, mint a törvényesség legfőbb őre, gátat vessen annak a "maffiakormányzásnak", ami az elmúlt években Magyarországon zajlott.

A jogszabály egyrészt ellehetetleníti a kis családi gazdálkodókat, másrészt az elfogadásának menete is alkotmányossági aggályokat vet fel, ami egyértelműen igényelte volna az államfő közbelépését - jelentette ki. Áder János azt üzente az ország számára, hogy részéről rendben van mindaz, ami a "földmutyik" és a "trafikmutyik" ügyében történik Magyarországon - közölte.

Az államfő ezzel a lépésével "egyszerű fogaskerékké vált abban a gépezetben, amellyel a Fidesz ( ) és a Fidesz körüli gazdasági oligarchák teljes mértékben maguk alá gyűrték Magyarországot - mondta Jávor Benedek.

Az Együtt-PM szerint elfogadhatatlan a földtörvény, a "földmutyi" és a trafikkoncessziók ügye, ezért hétfő este tiltakozó megmozdulást tartanak a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt - közölte végül. Kérdésre válaszolva hozzátette, még pénteken befejezik a Sándor-palota mellett tartott demonstrációjukat.

Csütörtök reggel négy, az Együtt-PM-hez tartozó képviselő valamint nyolc aktivista kezdett tüntetésbe a Sándor-palota Sikló felőli oldalánál. A demonstrálók azt szerették volna elérni, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a múlt pénteken elfogadott földtörvényt, valamint lépjen fel "a trafiktörvényhez kapcsolódó korrupció ellen" - mondta akkor az MTI-nek a helyszínen Scheiring Gábor.

Az egymást váltó, de a helyszínen folyamatosan jelen lévő tüntetők sátrakat állítottak fel, és egyebek között "Utolsó esély!", "Mondj nemet a földlopásra!", "Mondj nemet a korrupcióra!", "Mondj nemet a Fidesz maffiára!" és "Mondj nemet Simicskára!" feliratú táblákat és egy nagy transzparenst helyeztek ki. Emellett "Itt nemzeti dohánymaffia működik" és "Most árulják el a gazdákat!" feliratú molinókat terítettek ki a földre.

Fidesz: vége a spekulánsok és nagybirtokosok korszakának

A köztársasági elnök aláírásával új földtörvény született, amely véget vet a zöldbárók, a nagybirtokosok, a spekulánsok korszakának, és megvédi tőlük a magyar földet - közölte Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője az MTI-vel.

Áder János államfő pénteken írta alá a múlt héten elfogadott új földtörvényt, megállapította ugyanis, hogy a jogszabály alkotmányossága sem tartalmi, sem formai szempontból nem vonható kétségbe.

Zsigó Róbert közleményében hangsúlyozta, hogy ezzel megszületett az új földtörvény, és tíz hónap múlva, a külföldiek földvásárlási moratóriumának lejárta után is a helyben lakó, földműveléssel élethivatásszerűen foglalkozó magyar gazdák fogják művelni a termőföldet.

A családi gazdaságok száma növekedni fog, a nagybirtokok száma radikálisan visszaszorul, mindez pedig megélhetést és munkahelyeket biztosít majd a vidéknek, életben tartja a falvakat - írta a kormánypárt szóvivője.

Kitért arra is, hogy nem szerezhetnek majd földhasználati jogot átláthatatlan tulajdonosi körrel bíró gazdálkodó szervezetek, és nem lépnek életbe a spekulánsok által kötött zsebszerződések sem.

"Ez a földpolitika kétségtelenül keresztülhúzza a Gyurcsány-Bajnai-szövetség számításait. Ha rajtuk múlna, a magyar föld újra szabad préda lenne, és Magyarországot végképp gyarmatosítani tudta volna a külföldi nagytőke" - fogalmazott Zsigó Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!