Belföld

2013.06.25. 19:44

A Jobbik népszavazást szeretne a termőföld megvédése érdekében

Anyaföldvédelmi Kerekasztalt alapított a Jobbik több civil szakértővel és gazdaszervezettel közösen, és a kerekasztal szereplői hamarosan népszavazást kezdeményeznek a magyar termőföld megvédése érdekében - jelentette be a kerekasztal keddi alakuló ülése után az ellenzéki párt elnöke.

Vona Gábor ismertette: a népszavazási kezdeményezés pontos kérdését a kerekasztal következő - két héten belül megtartandó - ülésén határozzák meg a résztvevők, de a céljuk az, hogy elérjék Magyarország európai uniós csatlakozási szerződésének módosítását, és a termőföldre ne a tőke szabad áramlásának szabályai vonatkozzanak.

Hozzátette: a kerekasztal részvevői egyetértettek az Országgyűlés által múlt pénteken - álláspontjuk szerint házszabályellenesen - elfogadott új földforgalmi törvény elutasításában. A kerekasztal szerint ugyanis a jogszabály a kormány állításaival ellentétben nem akadályozza a külföldiek földszerzését, illetve a nagybirtokok elterjedését.

A Jobbik elnöke kiemelte: a köztársasági elnökhöz és az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordulnak, hogy a pénteki szavazás ellenére se léphessen életbe az új földtörvény. Emellett a kerekasztal részvevői abban is egyetértettek, "komoly társadalmi mozgósításra van szükség", hogy az emberek megértsék, mennyire fontos kérdésről van szó - tette hozzá Vona Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!