Belföld

2013.05.26. 13:57

Vonzóbb árfolyamgát

Szinte biztosra vehető, hogy a parlament megszavazza, így hatályon kívül helyezik az árfolyamgát igénybevételének határidejét, vagyis a május 31-ét.

Halmos György

A Fidesz azt javasolja, hogy legyen folytonos az árfolyamgátba való belépés lehetősége, vagyis bárki bármikor választhassa azt. Viszonylag kevesen vannak ma Magyarországon, akik nem tudják, mit jelent az árfolyamgát. Akik ennek a pénzügyi fogalomnak a jelentésében nem mélyedtek el, valószínűleg azok közé tartoznak, akiknek nincs devizahitel tartozásuk.

Az árfolyamgát-konstrukció tulajdonképpen lehetővé teszi, hogy az ügyfél az árfolyamgát alkalmazásának időszaka alatt a jelenlegi árfolyamnál lényegesen kedvezőbb, rögzített árfolyamon teljesítse törlesztési kötelezettségét. Ennek azonban ára van, ugyanis a rögzített és az aktuális árfolyam különbségéből adódó összeg egy gyűjtőszámlán halmozódik, amelyet 2017 nyarától törleszteni kell.

Mindenestre az beszédes szám, hogy tavaly év végéig a devizaalapú jelzáloghiteles ügyfelek 26 százaléka lépett be az árfolyamgát-rendszerbe, vagyis alig egynegyedük. Tájékozatlanság, vagy bizalmatlanság lehet ennek az oka. Utóbbi nem is szorul magyarázatra, hogy a devizahitelesek miért rendkívül bizalmatlanok a banki ajánlatokkal kapcsolatban: aki egyszer megégette magát, az nem vág bele újabb hitelbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!