Belföld

2013.02.25. 14:21

Pleschinger: a kormány sokat tett a devizaadósokért

A kormány különböző lépésekkel sokat tett a devizahitelesek kitettségének csökkentéséért, további mozgástere már nem nagyon van - mondta Pleschinger Gyula a parlament fogyasztóvédelmi bizottsága hétfői ülésén. Rétvári Bence pedig arról számolt be, hogy tavasszal kerülhet a parlament elé a magáncsődre vonatkozó javaslat, amely jövőre hatályba is léphet.

MTI

Pleschinger Gyula a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy végtörlesztési lehetőséget kaptak azok, akik hitelüket egyben vissza tudták fizetni, ebbe a körbe 170 ezer devizahiteles tartozott. Az árfolyamgát rendszerben 450 ezer devizahiteles tudja törleszteni adósságát.

Az e körökből kiesők számára a Nemzeti Eszközkezelő tud segítséget adni összesen 25 ezer ingatlan megvásárlásával, további segítséget jelent a hitelek forintosításának lehetősége, illetve épül az ócsai lakópark a lakásukat elvesztők számára - összegezte.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára kiemelte: sikerült megakadályozni, hogy a zálogjoggal kapcsolatos végrehajtásban tömeges kilakoltatások legyenek, és munkájukat úgy végezték, hogy a piacbiztonságot is szem előtt tartva a jelzáloghitelezésbe vetett bizalom és a jelzálogjog megmaradjon.

A vitában Simon Gábor szocialista képviselő, a bizottság elnöke egyebek között az iránt érdeklődött, hogy milyen kormányzati elképzelések vannak az ócsai lakóparkkal, illetve a magáncsőddel kapcsolatban.

Spaller Endre kereszténydemokrata képviselő a jogtudatosság kapcsán azt hangsúlyozta, hogy az ügyfelek számára érthető tájékoztatást kell adni.

A vitában Korondi Miklós jobbikos képviselő a felelősség kérdését vetette fel, köztük a bankokét, és szerinte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete sem ellenőrizte kellőképpen ezt a területet.

Zsigó Róbert fideszes képviselő, a fogyasztóvédelmi bizottság alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország gazdasági teljesítményét is figyelembe kell venni a gondok kezelése során.

Az elhangzott felvetésekre válaszolva Pleschinger Gyula közölte: az ócsai lakóparkban 80 lakásra 500 jelentkező van, és 500 lakás építése szerepel a tervek között.

Rétvári Bence kérdésre válaszolva elmondta: a magáncsődre vonatkozó javaslatot a KDNP fogja beterjeszteni a parlament tavaszi ülésszakán, hogy már a jövő évtől élni lehessen ezzel a lehetőséggel.

Az elhangzottak kapcsán Kolozsi Sándor, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének ügyvezető igazgatója rámutatott arra, hogy 2010 január elsejétől tartozik a felügyelet alá a pénzügyi fogyasztóvédelem, azóta több jogszabálymódosítást kezdeményeztek a fogyasztók érdekében. Ugyanakkor felhívta a figyelmet a fogyasztói tudatosság fontosságára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!