Belföld

2012.02.24. 16:40

Simor lemondott fizetéséről

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke járandóságát közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására ajánlja fel - közölte az MNB elnöke a jegybank honlapján, pénteken.

MTI

A jegybanki dokumentum szerint Simor András célja, hogy a jegybanki döntéshozók javadalmazását érintő, a kormány és az Európai Unió közötti jogvita - amely akadálya lehet az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal történő megállapodásnak - minél hamarabb lezáruljon. A jegybank elnöke visszamenőleg, 2010 szeptemberétől kész egyetlen forintért végezni munkáját - Simor András minderről levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnököt.

A jegybank közleménye szerint a Magyar Nemzeti Bank döntéshozói fizetésének az európai jogrenddel összeegyeztethetetlen módosítása 2010 szeptemberében lépett hatályba. A jogsértő állapot megszüntetése érdekében Simor András már korábban jelezte a kormánynak tárgyalási szándékát, de választ azóta sem kapott. A jegybank elnöke ugyanakkor úgy véli, hogy a nemzetközi szervezetekkel kötendő megállapodás egyik alapfeltétele a jogsértő állapot megszüntetése.

Simor András a miniszterelnöknek írt levelében leszögezi: " a magyar kormány es az Európai Unió közötti, a Magyar Nemzeti Bankot érintő jogvita egyik sarkalatos pontja a jegybanki vezetők bérezésének mandátum közbeni módosítása.  A Magyar Nemzeti Bank döntéshozói fizetésének konzultációt mellőző, és a jegybanki vezetők hivatali ideje folyamán történő egyeztetés nélküli módosítása ugyanis sérti a jegybanki függetlenséget, ezért mind az európai uniós, mind a magyar joggal összeegyeztetetlen."

A jegybank elnöke emlékeztetett arra a levélben: "Szeretném hangsúlyozni, hogy a jegybanki döntéshozók bérezésének módosítása egyúttal diszkriminatív is, hiszen a jegybank alkalmazottai sem nem közalkalmazottak, sem nem köztisztviselők, hanem egy állami tulajdonban levő részvénytársaság vezető tisztségviselői. A fizetést maximalizáló rendelkezések más, állami tulajdonban álló gazdasági társaságok, állami bankok vezetőire pedig nem vonatkoznak."

Simor András a miniszterelnöknek írt levélben rámutatott: a jegybanki függetlenség megsértése ellentétes az Európai Unió működéséről szóló szerződéssel, amely Magyarországon közvetlen hatállyal bír, tehát a magyar jog része.

Az elnök hangsúlyozta: "Magyarország érdekeit mindenekelőtt szem előtt tartó jegybankárként és állampolgárként a magam eszközeivel szeretném a kormányt támogatni a kialakult helyzet feloldásában". Hozzátette: "Ahogy azt többször is kifejtettem, számomra a jegybanki döntéshozók fizetésének ügye soha nem a pénzről, hanem a jegybanki függetlenség megvédéséről, a jogszerűség maradéktalan betartásáról és helyreállításáról szólt."

Simor András annak érdekében, hogy Magyarország mielőbb hozzáférhessen az ország biztonságát garantáló nemzetközi pénzügyi védőhálóhoz, felajánlotta, hogy visszamenőleg, 2010 szeptemberétől jegybankelnöki mandátuma lejártáig, azaz 2013. március 3-ig havi egyetlen forintért végzi munkáját. Ennek feltétele, hogy az Országgyűlés állítsa helyre a jegybanki döntéshozók fizetésére vonatkozó jogszerű állapotot.

A jegybank elnöke a törvényesség helyreállítása után neki járó minden járandóságról lemond, és a teljes összeget hátrányos helyzetű, tehetséges közgazdászhallgatók tanulmányainak támogatására ajánlja fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!