Belföld

2012.01.17. 13:39

Itt a Diákhitel 2! Jobb vagy rosszabb, mint az előző?

Szeptembertől vezetik be a képzési költségekre fordítható Diákhitelt 2-őt, melynek kamata két százalékos lesz.

MTI

A kormány hétfőn döntött a Diákhitel 2 program elindításáról. A Diákhitel 2 két keretből áll majd, egy szabadon felhasználható részből és egy kötött, a képzési díjra felhasználható részből, az utóbbi kamata évi fix 2 százalék lesz, a mindenkori kamatkülönbséget a költségvetés állja - jelentette be Giró-Szász András kormányszóvivő a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormányszóvivő elmondta: a kormány célja az, hogy minden tehetséges és tanulni vágyó fiatal számára általánosan hozzáférhető, minőségi és fenntartható felsőoktatási rendszert teremtsen, amelynek a nemzetgazdasági célok és a munkaerőpiac igényeinek kielégítését kell szolgálnia. A finanszírozás átalakításának egyik legfontosabb eleme, hogy az új állami ösztöndíjasok száma mellett a kormány állami részösztöndíjas keretet is meghatározott - a két kör összesen 55 ezer főt foglal magában -, emellett létrehozta az önköltséges kategóriát - ismertette a szóvivő.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára a részleteket ismertetve elmondta: az új rendszert 2012 szeptemberétől vezetik be. A szabad felhasználású keret a meglévő Diákhitel konstrukcióhoz hasonlít, évi legmagasabb összegét azonban annak 400 ezer forintos keretével szemben - az infláció miatt emelkedett költségekhez igazodva - 500 ezer forintban határozta meg a kormány. Ezt felvehetik az államilag támogatott hallgatók is megélhetési, tanulási költségük finanszírozására.

A kötött keretet képzési költségeik fedezésére fordíthatják a részösztöndíjas, valamint az önköltséges hallgatók, és közvetlenül a felsőoktatási intézményekhez fog befolyni. Az új hitelkonstrukció kamattámogatással vehető igénybe, a hallgatók 2 százalékos fix kamatot fizetnek majd, összege pedig a költségtérítéshez igazodik majd. Így minden hallgató számára hozzáférhetővé válik a felsőoktatás, a családoknak nem kell plusz terheket vállalniuk - tette hozzá az államtitkár.

További változás, hogy a hitel törlesztését korábban kell megkezdeni, 40 helyett már legkésőbb 35 éves korban, a tárca számításai szerint legfeljebb 15-20 év alatt mindenki vissza tudja majd fizetni a diákhitelt - mondta az államtitkár.

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ (DK) vezérigazgatója hozzátette: a Diákhitel 1 program továbbra is igénybe vehető lesz minden hallgató számára az 500 ezer forintra emelt kerettel. Az állami finanszírozású hallgatók és akik most költségtérítésesként tanulnak, továbbra is a Diákhitel 1 programot tudják igénybe venni.

Azok közül, akik szeptember 1-jétől kezdik meg tanulmányaikat, az önköltségesek már kizárólag a Diákhitel 2 konstrukciót tudják igénybe venni, ebben az esetben a hitelnek nincs felső határa, kamata pedig jóval kedvezőbb lesz a meglévő konstrukció kamatánál, amely jelenleg 8 százalék - emelte ki. Két kockázatközösség jön létre, a kettő nem átjárható.

A költségtérítéses hallgatók 50 százaléka vette igénybe eddig a diákhitelt, mintegy 320 ezer hallgató, átlagosan évi 340 ezer forintot, 30 százalékuk pedig hét év alatt vissza is fizette, bár ennek a hitelnek nincs lejárata - ismertette Bugár Csaba.

A források továbbra is rendelkezésre állnak, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank (MFB) továbbra is biztosítani fogja a finanszírozást, és az Európai Beruházási Bank is igen kedvező kamatozású hitelt biztosít a hallgatói kölcsönökhöz - fűzte hozzá.

Hegmanné Nemes Sára kérdésekre válaszolva elmondta: felkérték a nemzetgazdasági tárcát arra, vizsgálja meg, milyen adókedvezményeket lehetne adni a hallgatóknak, illetve a munkáltatóknak, amelyek részt vállalnak a költségekből. A kormány vizsgálja, hogy milyen szerepet vállaljon azok esetében, akik az állami szférában helyezkednek el - tette hozzá Giró-Szász András.

Videó:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!