Belföld

2011.12.16. 18:31

Dohány szigor: ''képesített'' cigik, füstölési tilalom

2012 januárjától a MÁV teljes területén tilos lesz a dohányzás, szeptembertől csak képes egészségvédő figyelmeztetésekkel ellátott csomagolású dohánytermékeket lehet gyártani. A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló újabb törvényjavaslat is készült.

MTI

2012 szeptemberétől ”képesítik” a cigarettákat

A kormány döntése alapján a jövő év szeptemberétől csak képes egészségvédő figyelmeztetésekkel ellátott csomagolású dohánytermékeket lehet gyártani, és 2013-tól csak ilyen csomagolású termék hozható forgalomba - közölte a Nemzti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága.
A közlemény szerint a gyártóknak kötelezően megszabták azt is, hogy sem tartalmában, sem motívumaiban nem változtathatják meg a figyelmeztetéseket, azok méretét, és azt, hogy a feliratokat hol kell elhelyezniük a csomagoláson.
   
Az államtitkárság kiemelte: ez a döntés "egy újabb fontos lépés a dohányzás leküzdéséhez vezető úton", mert a képpel illusztrált feliratok hatékonyabb figyelmeztetések.
   
Mint írták, minderre azért van szükség, mert a magyar lakosság egészségi állapota sokkal rosszabb, mint azt az ország gazdasági fejlettsége indokolná. Magyarországon a felnőtt korú férfiak 37,8 százaléka, a nők 23 százaléka napi rendszerességgel dohányzik. A cigarettázás ráadásul egyre fiatalabb korban kezdődik. A magyar óvodások 8 százaléka kipróbálta, az általános iskolás gyerekek 30 százaléka pedig rendszeresen dohányzik.
   
Magyarországon a dohányzással összefüggő betegségben 18 percenként meghal valaki. "Naponta 70, évente pedig csaknem 30 ezer hal meg a dohányzással összefüggésbe hozható betegségek miatt, több száz milliárd forintos károkat okozva nemzetgazdasági szinten (egészségügyi ellátás, betegség miatti jövedelemkiesés, gyógyszerkiadás, rokkantnyugdíj) - írta az egészségügyi államtitkárság.
   
Hozzátette: éppen ezért törekedni kell arra, hogy minél több helyen hívják fel a lakosság figyelmét a cigaretta egészségre fokozottan veszélyes, bizonyítottan kockázatokkal járó fogyasztásának következményeire.

MÁV: januártól a vasút teljes területén tilos a dohányzás

Januártól a MÁV teljes területén tilos lesz a dohányzás, azaz a pályaudvarokon, a vasútállomásokon, a megállóhelyeken és azok peronjain, valamint az összes személyszállító vonaton - közölte a vasúttársaság pénteken az MTI-vel.
Jelenleg a vasúti járművek tizenöt százalékán, a száz kilométernél hosszabb távon közlekedő belföldi távolsági vonatokon rá lehet gyújtani. Január elsejével viszont szigorodik a nemdohányzók védelméről szóló törvény, amelynek értelmében minden zárt légterű közforgalmi helyen, köztük a vasút teljes területén is tilos lesz rágyújtani.
"A törvénymódosítás életbe léptetése után Magyarország azon európai országok közé tartozik majd, ahol a legszigorúbb előírások óvják majd a nemdohányzókat" - emelte ki a MÁV.

A most még dohányzóként közlekedő kocsik átalakítása folyamatban van, az év végéig nagyjából négyszáz járműről távolítják el a hamutartókat. A kocsikon matrica hívja majd fel az utasok figyelmét a nemdohányzók védelméről szóló törvénymódosítás előírásaira - tették hozzá a vasúttársaság.
Kitért arra: a jogszabály-módosítás a jegyvizsgálók számára is új feladatokat és kötelezettségeket jelent. A dohányzási tilalmat megszegőket felszólíthatják a szabálysértés azonnali abbahagyására. Ha ennek az utas nem tesz eleget, akkor nyolcezer forintos pótdíj kiszabását is kezdeményezhetik, illetve a dohányzót leszállíthatják a vonatról.

A MÁV szerint a törvény módosítása a legjelentősebb változást a pályaudvarok, állomások, megállóhelyek utasforgalmi területeire vonatkozóan hozza, hiszen ezeken, illetve ezek ötméteres körzetében teljes mértékben megtiltja a dohányzást. Ha az utas ellenkezik, akkor a vasúti terület elhagyására kötelezhetik, illetve kezdeményezhetik az egészségügyi államigazgatási szerv törvényben előírt eljárását.
Ennek kapcsán hangsúlyozták: a törvénymódosítás külön rendelkezik arról is, hogy a vonatokon, illetve a vasút területén szolgálatban lévő dolgozó, miután igazolta intézkedési jogosultságát, felszólíthatja az utast személyazonosságának igazolására, s ennek az utas köteles eleget tenni.
A MÁV azt írta: az érintett vasúttársaságok folyamatosan dolgoznak a törvény által előírtak megvalósításán. Valamennyi érintettnek, így a MÁV Csoportnak is 2012. március 31-ig kell felkészülnie a változásokra, eddig tart ugyanis az átmeneti időszak, amely a szükséges intézkedések életbe léptetésének végső határideje - tették hozzá.

A parlament április végén fogadta el a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, amelynek értelmében a jövő év januárjától lényegében minden zárt légterű helyen tilos lesz a dohányzás: munkahelyen, éttermekben és kocsmákban csak szabad levegőn, illetve a bejárat előtt lehet rágyújtani.
Szócska Miklós, egészségügyért felelős államtitkár keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a nemdohányzók védelmében elindították hatodik, egyben legnagyobb népegészségügyi kampányukat. 

Törvényjavaslat a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítására

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről" szóló törvényjavaslatot készített több fideszes országgyűlési képviselő, köztük Lázár János frakcióvezető, a javaslat pénteken került fel a parlament honlapjára.

A törvénytervezet preambuluma szerint a javaslat elsősorban annak érdekében született, hogy Magyarországon minél kevesebb fiatalkorú dohányozzon. Ez kiemelt közegészségügyi cél, amelynek eléréséhez az első lépés a dohánytermékek széleskörű kiskereskedelmi beszerezhetőségének, illetve a dohánytermékek megjelenésének korlátok közé szorítása. A cél elérése érdekében az országgyűlés - amennyiben a tervezetet elfogadja - a dohánytermék-kiskereskedelem állami monopóliummá tételéről és az annak gyakorlásával kapcsolatos feladatokról, az engedély nélküli dohánytermék-kiskereskedelem megelőzéséről, visszaszorításáról, valamint a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenység ellenőrzéséről, és az e tevékenységekből származó bevételek közcélra fordításáról dönthet. A törvényjavaslat abból a tényből indul ki, hogy ma Magyarországon szinte minden sarkon” hozzáférhetőek a dohánytermékek. Az is tény, hogy bár törvény tiltja, hogy dohánytermékkel a fiatalkorúakat kiszolgálják, ennek betartatása — a folyamatos és hangsúlyos állami (fogyasztóvédelmi) ellenőrzések ellenére is — nehézkes. A fiatalkorúak gyakorlatilag érdemi korlátozás nélkül hozzáférhetnek a dohánytermékekhez; efelől a dohányzásra vonatkozó statisztikai adatok nem hagynak kétséget - jegyzi meg a törvényjavaslat általános indoklása. A javaslat ezért más eszközhöz nyúl: az állam kizárólagos gazdálkodási körébe utalná a dohánytermékek kiskereskedelmét. Ezzel először is elérhető lenne az, hogy a dohánytermékek hozzáférhetősége már önmagában korlátozott legyen. A kétezernél kevesebb lakosú településeken legfeljebb egy, e fölött — minden kétezer fő után — egy dohánybolt létrehozását engedné a törvény. Más helyen dohányterméket nem lehetne forgalmazni. Másrészt, az állam — koncessziós szerződéssel — a dohánytermék kiskereskedelmét olyan személyek - elsősorban családi kisvállalkozások - számára engedné át, akik hosszú távon kívánnak megélni a dohánytermékek kiskereskedelméből. Ezért súlyos bírságot, vagy a jogosultság, azaz engedély elvesztését előreláthatólag nem kockáztatnák azzal, hogy a fiatalkorúakat dohánytermékkel kiszolgálják. Ezeket a követelményeket egyébként nemcsak a hatósági ellenőrzéssel, hanem — a koncessziós szerződés részeként — a polgári jog specifikus eszközeivel is ki lehet kényszeríteni - állítják a javaslattevők. A törvényjavaslat ugyanakkor gondol a dohányosok jogaira, és biztosítja azt, hogy az ország minden településén lehetőség legyen — még ha szigorított feltételekkel is — hozzájutni a dohánytermékekhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!