Belföld

2011.11.18. 17:03

Népszámlálás - ellenőrzik az összeírást

Népszámlálási utóvizsgálatot tart a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) december 1-jétől 15-ig az ország 134 településén, ennek során azt ellenőrzik, hogy a népszámlálás mennyire volt pontos, előfordulhatott-e, hogy több vagy kevesebb lakót írtak össze a valóságosnál - közölte Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője pénteken.

MTI

A szóvivő elmondta: az összesen mintegy 21.500 lakcím, illetve az ott lakók arányosan képviselik az ország valamennyi megyéjét, illetve fővárosi kerületét, így reális képet kapnak a népszámlálás munkájának színvonaláról.    

Az akcióval a kitöltött kérdőívek tartalmi pontosságát is mérik, azaz azt, hogy mennyire felelnek meg a valóságnak az állampolgárok által közölt adatok - tette hozzá.

Virágh Eszter közlése szerint a kiválasztott lakcímeken élők ezúttal is egy lakás- és egy személyi adatlapot válaszolnak meg, amelyek mindössze 5, illetve 9 kérdést tartalmaznak, így lényegesen rövidebbek az októberben kitöltött kérdőíveknél. A felmérés módszere annyiban tér el az októberben zajlott népszámlálástól, hogy ezúttal kizárólag az összeírónak lehet válaszolni a kérdésekre.

A szóvivő kitért arra, az összeírókat és a munkájukat irányító-ellenőrző megyei szervezőket a legjobban teljesítők közül válogatják ki, mégpedig úgy, hogy az utóvizsgálat során az érintettek nem teljesíthetik feladatukat ugyanabban a körzetben, mint ahol a népszámlálást végezték.

A KSH ezzel biztosítani kívánja az utóvizsgálat módszertani függetlenségét, és azt, hogy az esetleges statisztikai torzítások megszűnjenek. A népszámlálások minőségellenőrzését egyébként valamennyi tagállam számára előírja egy uniós rendelet - tette hozzá Virágh Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!