Belföld

2011.06.20. 10:30

Újabb szabadságolási népszavazási kérdést hitelesített az OVB

Budapest - Újabb szabadságolási népszavazási kérdést hitelesített az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői ülésén. A testület múlt pénteken már hitelesített egy másik, ugyancsak a szabadság kiadásának szabályozását érintő kérdést; mindkettőt LMP-s politikusok terjesztették be, magánszemélyként.

MTI

A most egyhangúlag támogatott népszavazási kérdés úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy a munkaviszonyban járó szabadságot kettőnél több részletben változatlanul csak a munkavállaló kérésére lehessen kiadni?".
   
A pénteken hitelesített kérdés pedig úgy szól: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az alapszabadság kétharmadát a munkáltató a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban legyen köteles kiadni?".
   
A két hitelesített beadványt LMP-s politikusok nyújtották be, formálisan magánszemélyként.
   
Az OVB pénteken és hétfőn további 32 népszavazási kezdeményezést is megvizsgált, ám ezeknek nem adott zöld utat egyértelműségi problémák miatt, vagy azért, mert azok alkotmánymódosításra irányultak. Több kezdeményezés pedig azért akadt fenn a rostán, mert meglévő szabályozás fenntartására irányult, ám erre nem utaltak a kérdésben.
   
Az OVB-nek a következő két-három hétben - a hétfői adatok szerint - további 11 népszavazási kérdést kell elbírálnia.
   
Az ügydöntő népszavazást akkor kell kiírni, ha a most hitelesített kérdést 200 ezer állampolgár támogatja az aláírásával. Az aláírásokat négy hónapig lehet gyűjteni; ha ez sikerrel jár, akkor a köztársasági elnök kitűzi a népszavazás időpontját.
   
Az ügydöntő népszavazás akkor tekinthető eredményesnek, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint a fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede (mintegy kétmillió választó) a megfogalmazott kérdésre azonos választ ad.
   
Ez azonban csak akkor igaz, ha a népszavazást az idén tartják; január 1-jétől ugyanis megváltozik a szabályozás. Ennek lényege, hogy minden második választópolgárnak (tehát legalább négymillió szavazónak) el kell mennie voksolni ahhoz, hogy eredményes legyen a népszavazás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!