Baracs

2017.04.11. 18:20

Önként gyűjtötték a szemetet Baracson

Baracs - Jó néhány falubeli a tiszta Baracsért áldozta a szabadidejét, immáron tizenötödik alkalommal. Nem áprilisi tréfa - szemetet szedtek!

Horváth László

Összesen tizenöt-húsz köbméter környezetszennyező hulladékot gyűjtöttek a baracsiak múlt szombaton. Hiába az önkéntesek igyekezete, ha legalább akkora szorgalommal termelnek a szemetelők - mondta lapunk érdeklődésére Várai Róbert polgármester, aki maga is gyűjtötte a hulladékot az önkéntesekkel karöltve.

Az önkéntesek egy csoportja. Középen a szemétgyűjtési akció egyik főszervezője, Sutyera Mária
Fotó: Horváth László

Maroknyi önkéntes lakó gyülekezett múlt szombaton reggel a baracsi Faluház előtt. A találkozó célja nem volt más, mint az éves - hagyományos tavaszi - szemétszedési akció lebonyolítása, amelyre önkormányzati dolgozók, közmunkások és magánemberek vállalkoztak. A szemétszüret azonban nemcsak Apátszálláson divat. Rendszeresen csatlakoznak hozzá a templomosi lakosok is.

A templomosi Baráti Kör tagjai a kisiskolánál a homokozó rendbetételével kezdték a szemétszedési akciót - mutatja középen Macula Mihály a már bezsákolt hulladékot  Fotó: Horváth László

- Összesen tizenöt-húsz köbméter környezetszennyező hulladékot gyűjtöttek a baracsiak szombaton - összegzett az akció végén Várai Róbert polgármester, aki maga is aktív tagja a zsákos kommandónak. Azt mondta: - Elszomorító, hogy évről évre ugyanazt a mennyiséget tudjuk felmutatni. Hiába az önkéntesek igyekezete, ha legalább akkora szorgalommal termelnek a szemetelők - mondta lapunk érdeklődésére a falu első embere.

A templomosi egyházközség tagjai is szerszámot fogtak szombaton. Ők a templomkertet csinosították

A baracsiak idei tavaszi szemétgyűjtő megmozdulásán a Baracsi Társas Kör aktivistái a Wesselényi utca - Nagyvenyim út és a Baracsot Dunaújvárossal összekötő szakasz mentén szedték a mások által eldobált hulladékot. A Templomosi Baráti Kör huszonkét tagja a régi kisiskola homokozójának felásásával kezdte a napot, majd a településen keresztülvezető Ady Endre utca nyomán gyűjtötték a szemetet, egészen a 6-os főútig.

A csapat vezetője Sutyera Mária (b) a Baracsi Társas Kör tagjait fogta össze a tavaszi szemétszüreten. Ők a Wesselényi utca - Nagyvenyim út mentén is szorgoskodtak

Templomoson azonban nem csak a baráti kör tagjai szorgoskodtak, de ügyes kezű emberek ápolták, tették rendbe a templomkert bokrait, növényeit is. A tavaszi jó idő már nem először találja munkában a templomosi egyházközség tagjait.

A hét végi szemétszedő és faluszépítő megmozdulást egyetlen mondatban jellemezhetnénk legjobban: A baracsiak újfent bizonyították, van helye és létjogosultság a közösségi összefogásnak. Csak remélhetjük, hogy jövőre kevesebb dolguk lesz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!