A megálmodott koncepciókat, elképzeléseket sorban megvalósíthatják

2021.01.11. 11:30

„Megkaptuk a lehetőségeket, egy újabb munkás év vár ránk”

A 2020-as évet Jobb Gyula elsősorban a próbatétel, a beérés és a továbblépés évének tekinti. Mint az évértékelő interjú során mondta a kulcsiak polgármestere, a választást követő időszak első esztendejében a testületi tagok között a szerepek, feladatok elosztását, a jó együttműködés alapjainak megteremtését tűzte ki célul.

Török Tímea

2020.06.20. Kulcs játszótér avató Kulcs Fotón: Jobb Gyula Kulcs polgármestere és Tóthné Vas Anita önkormányztai képviselő Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújváros DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az említett célkitűzések megvalósulása és a belső kommunikáció is jól vizsgázott a járvány első, tavaszi hulláma idején. Valamennyi képviselő, az intézményvezetők, a hivatali dolgozók és az önkormányzat dolgozói kiválóan végezték munkájukat településünk és lakóinak szolgálatában. Pedig a járvány­ügyi korlátozások az emberi kapcsolatok beszűkülését, a rendezvények teljes elmaradását okozták. Mindez az évek alatt kialakult közösségi életünket szinte eltörölte, így a kulturális és művelődési rendezvénynaptárunkat is teljesen felborította. Olyan óriási próbatétel elé állított minket a pandémia, amikor a személyes találkozások helyett az online kommunikáció, a lelki kapcsolatok, valamint a pozitív hozzáállásunk és gondolkodásunk jelenti azt az erőt, ami átlendít bennünket a nehézségeken. Ebben kérem továbbra is tisztelt lakótársaim segítségét, a megértést és az együttműködést.

A legkisebb kulcsiakért dolgozók közül a lakosság szavazatai alapján választott legjobbak elismerést kaptak Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Mi továbbra is végezzük a dolgunkat. Működtetjük az intézményeinket, az infrastruktúránkat, tervezzük a fejlesztéseinket, úgy, mintha mi sem történt volna. Azonban ennek a pénzügyi forrásait csak a kormány és az önkormányzat szoros együttműködésével, közösen tudjuk megteremteni. Sajnos ez együtt jár jelentős mértékű adóelvonással, továbbá a költségek átcsoportosításával. Ennek ellenére önkormányzatunk költségvetése és gazdálkodása kiegyensúlyozott. Köszönöm ezt a hivatalban dolgozó pénzügyes kollégáknak és a gazdasági bizottságnak is.

– Kulcs fejlődése feladatként adta számunkra, hogy a település szerkezetét, a helyi építési szabályokat is újragondoljuk, és a jövőbe tekintve, előre gondolkodva terveztessük azt meg.

A település iskolájának a kor igényeinek megfelelő, igényes felújítása kezdődhet el idén

– A tavalyi évben számos területen előre léptünk! A műfüves pálya szomszédságában felépült a gyermekes családok nagy örömére az igen közkedvelt felnőtt- és gyermekjátszótér, és felújítottuk Kulcs legforgalmasabb utcáját, a Kossuth Lajos utcát a központban, valamint elkészült, és a közeljövőben vesszük át a várva várt, közbiztonságunkat szolgáló kamerarendszert, illetve az ezzel együtt telepített tizenkét wifi pontot.

– A benyújtott pályázataink folyamatosan beérnek, így a megálmodott koncepciónkat, elképzeléseinket rendre megvalósíthatjuk. Gondolok itt az orvosi rendelő bővítésre, a buszmegállók korszerűsítésére, a távfűtőmű-építésre, ennek megvalósítására az önkormányzat elkülönített számláján rendelkezésre áll a pályázati forrás, és az idei évben valószínűleg el is kezdődnek a kivitelezési munkálatok.

– Az elmúlt évben örülhettünk annak is, hogy új bölcsődét építhetünk, aminek helyszínét az óvoda mellett jelöltük ki, innen is köszönöm a Pálhalmai Agrospeciál Kft. és Magyarország Kormányának segítő szándékát.

– Szintén jelentős előrelépést értünk el abban, hogy fel tudjuk újítani az óvoda tetőszerkezetét, és befejezzük, átadjuk a régen várt csatornarendszert, úgy, hogy nem kellett lakossági önerőt adnunk, mégis megszüntetjük majd ezzel a folyékonyhulladék-elszállítás heti, havi szintű problémáit, és nem utolsósorban lényegesen kevesebbe fog kerülni a szolgáltatás.

Pályázataik folyamatosan beérnek

– Nagy öröm szintén számunkra, hogy a Rákóczi utcában meg tudjuk oldani a csapadékvíz-elvezetést és járdát építünk az óvoda parkolójától a református templomig. Választ és megoldást adunk a jogos lakossági igényre, és utcákat újítunk fel, és szilárd burkolattal látunk el. Mint ahogy tovább bővítjük az óvoda előtti parkolót, illetve a parkot is kicsinosítjuk. A buszfordulót áthelyezzük a település széléig, hogy megkönnyítsük ezzel a hatos útról indulók közlekedését és az új településrészeken kiépítjük az ivóvízrendszert.

– Előre léptünk az idősek nappali ellátásának kialakításában is. E célra, illetve rendezvények lebonyolítására, vásártér kialakítására egy patrióta adomány és az önkormányzati ingatlanvásárlással a település tulajdonába került a Nap Háza és Hold Udvara épülete. A lakosság struktúrájának változására adott válaszként más településrészek is kapnak a közeljövőben közösségi játszóteret.

Kulcs a horgászversenyeknek is ideális helyszíne Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– A közkedvelt hajóállomás felújítására, korszerűsítésére is nyertünk turisztikai pályázatokat, de ugyanakkor sajnos még mindig kísért bennünket a Duna-parti rész partfalcsúszásának problémája. Nemrégiben a Hargita utca vált veszélyessé. Ennek megoldására vis maior pályázatot nyújtottunk be, aminek előlegét már meg is kaptuk.

– Ami talán a legnagyobb kihívást jelentette, és már évek óta dolgozik rajta az önkormányzat, sőt magam is az egyik legnagyobb személyes kihívásomnak és feladatomnak éltem meg, az az, hogy az általános iskolánk a megnövekedett tanulói létszámnak és a kor színvonalának megfelelő, méltó és igényes felújítása, bővítése is elkezdődhet ebben az évben.

– A feladatsort és a kihívásokat összegezve elmondhatom, hogy újra egy munkás év vár ránk. A lehetőségeket megkaptuk, magamat, a képviselő-testületet, a hivatalt, és az intézményi dolgozókat felkészültnek látom arra, hogy mindezt elvégezzük.

– Köszönöm a támogatást, amit az elmúlt évben kaptam, kaptunk a kulcsiaktól, higgyék el, óriási erőt jelent ez nekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!