Az utóbbi hetek időjárásának szeszélyeit megsínylik az arra érzékenyek

2019.01.22. 20:00

Hideg vagy meleg: manapság sűrűn váltakoznak a frontok

Egymás mellett lóg a tavaszi és a télikabátunk a fogasan, hiszen lehet, hogy kedden még a bélelt dzseki alá is beöltözünk, szerdán pedig csak felkapjuk az átmenetit a póló tetejére. De hogy hat ez a szélsőséges időjárás a szervezetünkre?

Tóth Alexandra

Sokan vagyunk, akik rossz hangulatunk, derékfájásunk vagy migrénünk okát a változó frontokban keressük. Gyakran hivatkozunk rájuk, pedig nem is tudjuk, mennyire gyakran vonulnak át hazánk felett. Magyarországon átlagosan heti egy front a jellemző, a jelenség pedig nem más, mint hideg és meleg légtömegek határán kialakult légköri képződmény, amit különböző meteorológiai paraméterek (hőmérséklet, légnyomás, páratartalom, szélerősség, ionizáció) egyidejű, hirtelen változásai jellemeznek.

Az izomgörcsök főleg hidegfrontnál jelentkeznek Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mostanában azonban előfordul az, hogy hetente akár háromszor is változik az időjárás. Az ember szerves része a természetnek, így ugyanúgy, mint bármi másra, a mi szervezetünkre is hatnak ennek változásai. Egyeseknél szubjektív, másoknál objektív, jól mérhető és kimutatható problémákat okozhatnak a hirtelen váltások, ám ez elsősorban a beteg, a gyenge idegrendszerű vagy immunrendszerű emberekre, a terhes nőkre, a valamilyen sérülést elszenvedettekre, idősekre és babákra jellemzőbb leginkább.

Bár az átlag embernél a légköri változások nem járnak súlyos következményekkel, a már meglévő betegségek tüneteit felerősíthetik. Csecsemőknél nyugtalanság, étvágytalanság jelentkezik, időseknél gyakoriak a mozgásszervi, reumatikus panaszok is. Érdekes módon azok, akik bármilyen mechanikus sérülést szenvedtek életük során, sokszor megérzik az adott testrészben, végtagban, hogy „valami jön”.

Hidegfront esetén leggyakrabban görcsös panaszok jelentkeznek, és nemcsak azon a napon, amikor megérkezik, hanem már jóval előtte. Ilyenkor enyhébb esetben megszaporodnak a migrénes betegek, de akár a koszorúérgörcsök, vesegörcsök, az agyvérzés kockázata is megnövekedhet ezekben a napokban.

Ön is érzékeny?

Aki rendszeresen megérzi a frontokat, az többnyire már előre fél a várható panaszoktól, noha lehet tenni a kellemetlen tünetek ellen. Mivel olyan emberek ritkán érzik meg a frontot, akik mind testileg, mind lelkileg teljesen egészségesek, jó, ha törekszünk egy állandó, kiegyensúlyozott életmód kialakítására. A sport (akár a kímélő torna is) jó hatással lehet azokra, akiknek fájósak az ízületei, hiszen a mozgás serkenti az ízületi folyadék termelődését, szinte olajozza azokat, valamint a keringést is fokozza, ami a vérnyomásgondok, fejfájás ellen hatásos. A magnézium- és kálium-tartalmú élelmiszerek valamint a B1-, B6-vitamin és a D-vitamin pozitív hatást gyakorol az idegrendszerre, de csodára képes a masszázs, a szaunázás és a különböző, nyugtató hatású gyógynövények illóolaja is. Ezek beindítják a szervezet öngyógyító folyamatait, és elviselhetőbbé teszik a frontokat.

A melegfront beindíthatja a normál szüléseket, de mivel ilyenkor a páratartalom és a hőmérséklet is megemelkedik, nagyobb eséllyel alakul ki a depresszió, a zöldhályog, megemelkedik a pulzus és csökken a vérnyomás is.

Magyarországon gyakori az úgynevezett kettős fronthatás, amikor a hideg és meleg frontok átvonulásuk során találkoznak egymással. Ennek a legkülönbözőbb tünetei lehetnek, főként alvászavar, nyugtalanság, a reflexek lassulása és a koncentrálóképesség csökkenése jellemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!