körkép

2020.06.10. 11:30

Hagyományos ballagás nem, helyette búcsúztató

Az iskolák működést szabályozó kormányrendeletről már sokat hallhattunk, de a tanulófelügyeleten és a gyermekétkeztetésen túl is van egy nagyon fontos kérdés, amely a bölcsődétől az iskoláig minden nevelési és oktatási intézménybe járó gyermeket érint – ez a ballagás.

Török Tímea

Fotó: © Zsedrovits Enikő

A ballagás a legtöbb intézményben a legszebb hagyományokkal rendelkező, nagy érdeklődésre számottartó rendezvény. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések a szimbolikus búcsúhoz kötődő hagyományokat is felülírják az általános iskolákban, és az óvodák, bölcsődék tekintetében is.

A pandémia miatt idén csak szűk körű ballagási rendezvényeket szerveznek Fotó: archív

Kulcson Schinogl Ferencet, a Fekete István Általános Iskola és AMI igazgatóját kérdeztük a közelgő ballagásról. – Ebben az évben a szó hagyományos értelmében nem lesz ballagás. A végzős diákokat idén csupán a hetedik osztályos diákok és tanáraik fogják búcsúztatni, június 12-én. Minden nyolcadikos tanulót két hozzátartozó kísérhet el a búcsúztatóra.

A kisebbekkel kapcsolatban Rendné Pocsai Izabellától, a kulcsi Százholdas Pagony Óvoda és Bölcsőde intézményvezetőjétől tudtuk meg, hogy a ballagás június 12-én 15 órától lesz. A máskor nagyszabású rendezvény idén sokkal rövidebb lesz. Az ovisok a csoportban közösen búcsú­uzsonnát fogyasztanak el, majd a rendezvény az udvaron folytatódik a nagycsoportosok és kizárólag a szüleik jelenlétében. Kulcson a bölcsiseknek is lesz szervezett búcsúja egy közös uzsonna keretében, amelyet várhatóan július közepén tartanak majd meg a szülőkkel – mondta el Holl Tamásné szakmai vezető.

Perkátán a Szivárvány óvoda vezetője, Cseréné Marczai Zsuzsanna arról tájékoztatta lapunkat, hogy a rendezvényt még szervezik. De már tudja, hogy a megszokott, nagyszabású perkátai ovis eseményt most zárt körben szeretnék megrendezni, várhatóan még júniusban. A település általános iskolájának igazgatója, Szilasy László információi alapján az iskolai ballagás június 20-án lesz, dél­előtt 9 órától a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában. Azt kérik, hogy minden ballagót csak két családtag kísérjen el, így megközelítően nyolcvan jelenlévőre számítanak majd. A rendezvényen is törekedni fognak a védőtávolság betartására.

Adonyban három ovis csoport búcsúzik, amelyeket egymást követő napokra: június 10-re, 11-re és 12-re szerveztek, 16 órai kezdéssel. Minden csoport különleges műsorral köszön majd el, de most az ünnepi falatok elfogyasztása előtt programpontként a kézmosás is szerepelni fog – mondta el a Hóvirág óvoda vezetője, Steinmann Katalin. A kisváros iskolájának szűk körű ballagási búcsúztatójára június 19-én 17 órakor kerül majd sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!