Környezettudatosság és egészséges életmód az egyetem zöld napján

2018.11.15. 07:00

Elektromobilitási mintarégió leszünk a tervek szerint

A környezettudatosság és az egészséges életmód jegyében telt a Dunaújvárosi Egyetemen zajló tudományos hét tegnapi etapja, az elektromobilitási nap és egészségnap.

Balla Tibor

A program egy fajsúlyos bejelentéssel kezdődött azon a sajtótájékoztatón, amelyet dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere, Sági Péter, a Dunaújvárosi Városfejlesztési NP Zrt. vezérigazgatója, dr. habil András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora, Kiss Ádám Sándor, a Dunaújvárosi Egyetem kancellárja és dr. Bálint Attila, a Közlekedéstudományi Intézet megbízott stratégiai, kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója tartott a Modern Városok Program és az elektromobilitás népszerűsítése témakörében.

Dr. Galambos Dénes emlékeztetett, a kormány 2010-től egy újraiparosítási folyamatot indított el, ennek következtében mára 8 százalékról 3 százalék alá csökkent a munkanélküliség. Elmondása szerint zsinórmértéknek tekinthető a miniszterelnök kijelentése, hogy modern ipari várost kell kialakítani. Ennek eléréséhez mennyiségben is versenyképes energiára (ezt Paks II tudja biztosítani), kooperatív helyi vállalatokra és innovatív oktatási intézményekre van szükség. Galambos Dénes kijelentette, városunkban mindhárom feltétel adott, s egy negyedik is van, szövetség a kormánnyal és a miniszterelnökkel. Kijelentette, a magyar gazdaság és a térség sikere a következő években azon múlik, hogy sikerül-e a minél gyorsabb átállás az új korszakra, amelyet a digitalizáció, az önvezető járművek, az elektromobilitás és ehhez kapcsolódó ágazatok térnyerése fémjelez.

Említést tett a Jedlik Ányos-tervről, amelyben számos direkt és indirekt ösztönzővel segíti a kormány az elektromobilitás elterjedését. A miniszterelnök az átalakulás fontosságát felismerve megállapodást kötött, hogy Dunaújváros modern ipari várossá válhasson. Mintegy 35 milliárd forint áll rendelkezésre a Modern Városok Program keretében, amiből eddig 16,2 milliárd forintot hívtak le. Kiemelte, hogy Dunaújváros elektromobilitási mintarégióként szerepel a kormányprogramban, és a projekt eredményei tavasszal már láthatók lesznek. Az előkészítésre a kormány 1,3 milliárd forintot biztosított. Mint mondta, az egyetem és az DV N Zrt. fejlesztései, kutatási eredményei fogják meghatározni a város jövőjét.

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos és Sági Péter, a DV NP Zrt. vezérigazgatója a tájékoztatón

Cserna Gábor kijelentette, Dunaújváros modern ipari várossá tétele – mivel egy régi szocialista iparvárost kell modernizálni – a kormány számára becsületbeli ügy. Mint mondta, ennek szellemi bázisa az egyetem, a régió tudásközpontjaként. Szót ejtett a Modern Városok Program fejlesztéseiről, a megújuló, úgynevezett zöld rendelőről, a felújított élményfürdőről, az uszoda már zajló munkálatairól, a megújult radari küzdősport centrumról, a Zöld Város Program fejlesztéseiről. Mint mondta az egyetem kutatási és képzési irányt határoz meg.

Az elektromos kerékpárokat is kiprób álhatták az elektromobilitási napon Fotók: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Sági Péter elmondta, az egyetemmel közösen készítenek egy intelligens város (Smart City) programot a fejlesztési lehetőségekről (elektromos autóbuszok, kukásautók), amely jövőre már el is készülhet, ehhez csatolják az egyetem által elkészített tudományos és képzési anyagot és úgy terjesztik fel a kormány elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!