Első rádióbeszéde 1940-ben volt, amikor is az evakuált gyerekeknek üzent

2020.05.10. 11:30

Az asszony, akiből intézmény lett: Őfelsége, a brit királynő

„A gyerekek nem mennek sehová nélkülem, én nem megyek a király nélkül. A király pedig soha nem fog elmenni.” 1939 karácsonya – Erzsébet anyakirálynő, II. Erzsébet édesanyja

Farkas Lajos

Erzsébet brit királynő talán az egyik legismertebb és legnépszerűbb női uralkodó a világon. A tekintélyt parancsoló, de egyben nagyon közvetlen királynő ül leghosszabb ideje Nagy-Britannia trónján. A világon 68 éves uralkodásával a második helyen áll, a 69 éve hatalmon lévő dalai láma után.

II. Erzsébet Londonban látta meg a napvilágot, 1926. április 21-én.

Megkoronázása óta ő Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának, valamint a nemzetközösségi királyságok, mint Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Antigua és Barbuda, Bahama-szigetek, Barbados, Belize, Grenada, Jamaica, Pápua Új-Guinea, Saint Kitts és Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Salamon-szigetek, Tuvalu királynője.

Ő a Brit Nemzetközösség és az anglikán egyház feje. Megszólítása: Őfelsége, a királynő!

Édesapja Albert György yorki herceg, a későbbi VI. György brit király, édesanyja pedig a haláláig nagyon népszerű, Elizabeth Bowes-Lyon volt, aki skót arisztokrata családból származott. A brit uralkodó rendelkezik magyar felmenővel is, hiszen egyik üknagymamája, Rhédey Klaudia magyar grófnő volt. Erzsébetnek még egy húga született, Margaret, aki négy évvel volt tőle fiatalabb.

II. Erzsébet brit királynő üzenetet intéz a nemzethez és a Nemzetközösséghez a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a windsori kastélyból 2020. április 5-én Fotó: AP/Buckingham-palota

A gondtalan gyermekévek

A két hercegnő otthon tanult, szülei és nevelői felügyelete alatt. A kis Erzsébetet kezdetben történelemre, irodalomra, zenére és francia nyelvre oktatták, majd később jogra és vallástörténelemre. Kitűnően úszott, már 13 évesen megnyerte a Londoni Fürdőklub bajnokságát. Már kicsi kora óta nagyon szerette az állatokat, különösen a kutyákat és a lovakat. 1936-ban felpörögtek az események a nagyapa, V. György király halálával, őt Erzsébet nagybátyja követte a trónon, aki amerikai szerelme – Mrs. Simpson – végett lemondott öccse javára, az uralkodói tisztségről. Így Erzsébet édesapját 1937-ben, VI. György néven koronázták királlyá, a fiatal hercegnő pedig trónörökössé lépett elő.

A háborús évek

1939. szeptember elsején a náci Németország megtámadta Lengyelországot, ezért Nagy-Britannia belépett a második világháborúba. A német bombázások fő célpontja London volt, ezért nagyon sok gyereket evakuáltak a fővárosból vidékre. Az uralkodói párnak is azt tanácsolták, hogy hagyják el Londont, mire Erzsébet anyakirálynő a fenti idézettel válaszolt. A fiatal Erzsébet első rádióbeszédére 1940-ben került sor, amikor is a brit városokból evakuált gyerekeknek üzent. Mindössze 16 éves volt, amikor sor került első hivatalos szereplésére is, amikor 1943-ban meglátogatott egy gránátos gárdaezredet. 18. születésnapja után kinevezték állami tanácsosnak, Azt követően az olaszországi hadszíntereken járt, majd átvett néhányat az államfői feladatok közül. A második világháború utolsó hónapjaiban Erzsébet egyre többet állt ki a nagy nyilvánosság elé, és több protokolláris feladatot is ellátott.

A trónra lépés

Még a háború alatt megismerkedett Fülöp görög herceggel, aki egyébként a Brit Haditengerészetnél szolgált. Szerelem alakul ki közöttük, és 1947-ben férjhez ment Fülöphöz, aki felvette a brit állampolgárságot és az anglikán hitet. A fiatalember továbbá lemondott otthoni címeiről, de cserébe megkapta az Edinburgh hercege címet. A házasságból négy gyermek született. 1948-ban Károly walesi herceg a trónörökös, majd két év múlva Anna hercegnő. 1960-ban született meg András, majd 1964-ben Edward herceg.

Édesapja halála után, 1952. február 6-án lépett Nagy-Britannia trónjára. Ez volt az első olyan esemény a világon, amelyet élőben közvetítettek a televíziók. Az első naptól kezdve elkötelezetten és energikusan végezte munkáját. 1952-ben mondta el első karácsonyi beszédét a rádióban.

Számos politikai és vallási akadályt sikerült ledöntenie

Azóta már hagyomány, hogy a királynő karácsony első napján délután 3 órakor elmondja karácsonyi üzenetét. Uralkodásának kezdete az újítások jegyében telt, igyekezett a monarchia munkáját az emberek számára hozzáférhetővé tenni, ezért képcsarnokot nyitott a Buckingham palotában, hogy a királyi gyűjteményt bemutathassák a látogatók számára. Külföldi látogatásai alkalmával Erzsébet bevezette a különböző városi sétákat, hogy minél több emberrel találkozzon. Látogatást tett a megosztott Berlinben és Nyugat-Németországban, 52 év után ő volt az első brit uralkodó, aki német földre lépett.

Történelmi találkozók

1971-ben fogadta Hirohito japán császárt, aki a második világháború óta az első hivatalos látogatását tette a szigetországban. A következő évben történelmi látogatáson vett részt a kommunista Jugoszláviában, Tito meghívására. Járt Hongkongban és a Vatikánban is, ahol találkozott II. János Pál pápával, ami szintén szenzációnak számított, hogy a katolikus egyházfő fogadta az anglikán egyház fejét.

Kinevezte a brit történelem első női miniszterelnökét Margaret Thatcher személyében, kettőjük szívélyes találkozójára 1979-ben került sor a Buckingham palotában. Mint a hadsereg főparancsnoka, 1982 tavaszán engedélyezte, hogy a londoni kormány csapatokat küldjön a Falkland szigetekre, hogy foglalják vissza azt Argentínától. Kilenc évvel később tudtával brit csapatokat vezényeltek a Perzsa-öbölhöz, hogy csatlakozzanak egy Irak elleni harchoz.

Az ezredforduló évei

Számos politikai és vallási akadályt sikerült ledöntenie. A Brit Nemzetközösségen belül a kapcsolatok megerősítését segítették az Ausztráliába, Új-Zélandra, Kanadába és a Karib-szigetekre tett látogatásai. Időközben megszülettek az unokái.

A BBC bemutatta a királynő életéről szóló Elizabeth R című tévé-dokumentumfilmet. Több mint 25 országban sugározták a világban.

Károly trónörökös feleségének, a szintén nagyon népszerű Diana hercegné halála mélyen érintette az uralkodói családot. Igaz Diana már akkor elvált Károlytól, de Erzsébet ennek ellenére beszédet intézett a nemzethez, kiemelve a hercegnő munkásságát és érdemeit.

A 2002-es évben elveszítette húgát, Margitot, aki agyvérzésben hunyt el, valamint édesanyját is. Abban az évben ünnepelte trónra lépésének 50. évfordulóját.

2006-ban a királynő Windsor városközpontban egy nyilvános sétával ünnepelte a 80. születésnapját, majd vendégül látott ebédre olyan embereket, akik ugyanazon a napon ünnepelték 80. születésnapjukat.

2013-ban II. Erzsébet már nem vett részt a Brit Nemzetközösségi találkozón Srí Lankán, ahol Károly trónörökös képviselte a királynőt.

Politikai szerepvállalása

Uralkodói szerepe inkább névleges, hisz a parlament által kinevezett kormány irányítja az országot, de vétójoga van bizonyos törvények elfogadásánál, de Erzsébet eddigi uralkodása alatt ezzel a jogával egyszer sem élt. Ő nyitja mag a parlamenti időszakot és nevezi ki a miniszterelnököt. Érdekes, hogy az első miniszterelnök, akivel együtt dolgozott, Winston Churchill volt, azután még 13 kormányfőt nevezett ki, a jelenlegi Boris John­sont is beleértve.

II. Erzsébet a nemzetközösségi királyságok feje, amelyeknek összlakossága 128 millió fő, további 37 ország, ahol nem Erzsébet a királynő – ezek köztársaságok, vagy más az uralkodó – együtt a Brit Nemzetközösség tagjai.

Neve és személyisége összefonódik a XX., de a XXI. század Európájával. Egy királynő, aki egyben egy igazi hölgy is.

Felhasznált irodalom:

Carolly Erickson. II. Erzsébet – Egy királynő portréja (magyar nyelven). General Press Kiadó (2007).

Dömötör Attila – Buzek Zsuzsanna: Történelmi lexikon, Saxum Kiadó Budapest 1999.

A XX. század krónikája, Officina Nova, Budapest, 1994.

https://www.vg.hu/kozelet/ kozeleti hirek/ 93 eve szuletett a brit kiralyno 1471483/

https:// www. origo. hu /nagyvilag/ nagyhasab/ 20160419 II. Erzsébet Nagy-Britannia születésnap monarchia.html.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!