a művészi hajtogatás bűvöletében

2021.11.08. 14:00

Sajtótörténeti betekintő és az origamiuniverzum

Két izgalmas eseménynek is otthont adott szombaton a Magyar Papírmúzeum. Bemutatkozott Janits Béla „Mindenből az első!” sajtótörténeti kiállítása, valamint az origami világnapok keretében itt rendezte meg kreatív programokkal kiegészített találkozóját a Magyar Origami Kör.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Dunaújváros – Ha valaki csak egy kicsit is érdeklődik a magyar sajtó szerteágazó története iránt, annak kötelező lesz felkeresni (a kiállítás jövő márciusig szemlézhető) Janits Béla által összeállított tárlatot a Magyar Papírmúzeumban. Mint azt a gyűjtő a „Mindenből az első!” címet viselő kiállítás megnyitóján szombaton elmondta, kitartó munkájának célja, hogy összegyűjtse és rendszerezze a magyar nyelven kiadott sajtótermékek, folyóiratok, hír- és napilapok első vagy az elsők között lévő lapszámait. Janits gyűjtése közel háromszáz évet ölel fel, felvonultatva számos értékes ritkaságot és a magyar sajtótörténetben kiemelten fontos lapok első megjelenéseit.

A hosszú évszázadokra visszatekintő sajtószemle után az origamié volt a főszerep a papírmúzeumban.

 

A Magyar Origami Kör elnöke, Wogerné Sági Judit lapunknak elmondta, a közel két héten át tartó origami világnapok hazai fő eseménye a dunaújvárosi találkozó.

Kicsik és nagyok együtt ismerkedhettek meg szombaton a művészi hajtogatás varázslatos világával

– Erre az eseményre huszonöt, az origamival magas szinten foglalkozó szakember jött el, célunk, hogy a közös hajtogatások, bemutatók és előadások keretében bevezessük az érdeklődőket az origami csodálatos világába. A tapasztalatok azt mutatják, először inkább a fiatalabb korosztályok fantáziáját mozgatja ez a fajta kézműves-foglalkozás, ám a felnőttek is rendre hamar ráéreznek az origami varázsára. A Magyar Origami Körnek jelenleg száz hivatalos tagja van, az origamival rendszeresen foglalkozók száma ennél nagyságrendekkel több. Számos tehetséges magyar hajtogató nevét ismeri a nemzetközi origamis közösség. Idén augusztusban pedig Pécsen rendeztük meg immáron a 31. Nemzetközi és Országos Origami Találkozót – fogalmazott Wogerné Sági Judit.

Az origami találkozó keretében mutatták be Zsebe József Papírfoma 2. című kötetét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!