Csütörtöktől kezdték meg

2021.11.15. 17:30

A fogyatékkal élőknek is jár a nyugdíj-kiegészítés

Már köztudott, hogy novemberben kiegészítő juttatást kapnak a nyugdíjasok, de kevesen tudnak arról, hogy a nyugdíjszerű ellátásban részesülő, fogyatékossággal élő személyek is kapnak nyugdíj-kiegészítést és nyugdíjprémiumot.

Kállai Félix

Fotó: Shutterstock

Dunaújváros – Dr. Kósa Ádám EP-képviselő a közösségi oldalán megjelent videójában elmondta, hogy a kormány 597/2021 (X. 6.) rendelete a nyugdíjellátások és más ellátások kiegészítő emeléséről 2021. november 1-től 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékos emelésről rendelkezik, ami érinti a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást és a vakok személyi járadékát. A rokkantsági járadék összege – amelyről a rendelet külön intézkedik – a szintén 1,2 százalékos emelés nyomán 41 045 forintra emelkedik. A kormány 568/2021 (X. 6.) rendelete szerint az a személy, aki 2021 novemberében rokkantsági ellátásban, rehabilitációs ellátásban, fogyatékossági támogatásban, vakok személyi járadékában, vagy rokkantsági járadékban részesül, megkapja a 80 000 forint összegű nyugdíjprémiumot. Tehát azok a fogyatékossággal élő személyek, akik nyugdíjszerű ellátásokban részesülnek, szintén jogosulttá válnak a nyugdíj-kiegészítésre és a nyugdíjprémiumra is.

A nyugdíjprémium különösen jól jön kiegészítésként így az év végi ünnepek közeledtével

Kondor László, a dunaújvárosi Mozgáskorlátozottak Együtt Egy­másért Egyesület elnöke Fotó: DH-archív

Kondor Lászlót, a dunaújvárosi Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesület elnökét kérdeztük arról, hogy megkapták-e már a tagjaik a kiegészítő emelést és a nyugdíjprémiumot?

– Csütörtöktől kezdték meg az összegek folyósítását, több tagunk jelezte, hogy megérkezett hozzájuk a juttatás. Örülünk a pluszpénznek, mert az élelmiszerárak emelkednek, a megélhetés egyre drágább, de a visszamenőleges nyugdíjemelés enyhít ezen a helyzeten. A nyugdíjprémium pedig különösen jól jön így karácsony előtt, mert az ünnepi készülődés és az ajándékozás is könnyebbé válik majd.

A kormány döntése szerint pedig most már az ellátásunk mellett is dolgozhatunk úgy, hogy nincs jövedelemplafonja az elvégzett munkának. Sors­társaink nagyszerű lehetőséget kapnak erre Dunaújvárosban, hiszen egy foglalkoztató cég települ Dunaújvárosba, négyórás munkát biztosít majd a fogyatékkal élőknek. Múlt héten regisztráltuk az irodánkban a jelentkezőket, csaknem ötven sorstárs kaphat munkát hamarosan. Mindent összevetve jó hírek jöttek novemberben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!