40 éves a MEOSZ

2021.10.11. 11:30

Rangos állami kitüntetést kapott a mozgáskorlátozott egyesület elnöke

Budapest – Orbán Viktor miniszterelnök előterjesztésére, Áder János köztársasági elnök Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést adott át Kovács Ágnesnek, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) elnökének. Ennek kapcsán beszélgettünk.

Kállai Félix

– A MEOSZ elég sok kritikát fogalmaz meg a kormánnyal szemben. Az ön kitüntetése azt bizonyítja, hogy szakmai alapon kapta meg ezt a rangos kitüntetést.

– Nézze, nekünk a mozgáskorlátozott emberek életminőségének a javítása a célunk. 25 éve azért csatlakoztam az egyesülethez, és azért kezdtem el ezen a területen dolgozni, mert a fiamnak nagyobb esélyt szerettem volna annál, mint amit akkor mutattak a körülmények. Mikor kritikát fogalmazunk meg, nem teszek mást, mint felhívjuk a döntéshozók figyelmét a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998-as törvényre. Nem kérünk semmi olyat, ami ne lenne meg már törvényi szinten, de valami folytán még nem valósult meg a hétköznapokban. Ilyenkor precedensként élő, emberi sorsokat tárunk a kormányzat elé és a törvényi szabályozást is mellé tesszük, hogy van megoldás. Mi nem állunk bele politikai kérdésekbe, ellenzéki, vagy kormányzati oldalon. Mi felmentünk a drótkötélre, kötéltáncot járunk és nekünk azon végig kell egyensúlyozni, nem tekinthetünk sem jobbra, sem balra. Közösen kell azon gondolkozni, hogyan mehetnének előre a mozgáskorlátozott emberek ügyei.

A beruházáson a rámpa elkészült, de a kerekesszékes nem tud rajta felmenni

– Milyen aktuális üggyel foglalkoznak most?

– Több is van, de vegyük a közösségi közlekedést. Nagy fejlesztések indultak el a vonathálózatban, de ezek akadálymentesítésére nekünk fel kell hívni a figyelmet. Talán most sikerül a MÁV-val egyezségre jutni, hogy ne kelljen egy kerekesszékes embernek 48 órával az utazás előtt bejelentenie az útigényét. Előfordul, hogy dél­előtt például a felsőoktatási témában tárgyalunk, délután a MÁV, másnap pedig az M3-as metró akadálymentesítésével kapcsolatban egyeztetünk. Ezeken a tárgyalásokon olyan szakmai felkészültséggel kell rendelkeznünk, mint azoknak, akik a másik oldalon ülnek, mintha annak a szakmának is képviselői lennénk. Így tud csak megvalósulni a szakmai egyeztetés, ez időráfordítással jár. Most arról egyeztetünk a kormánnyal, hogy milyen mechanizmusokat tudnánk beépíteni úgy a rendszerbe, hogy az akadálymentesítés a jogszabályoknak megfelelően legyen kivitelezve. Sajnos még mindig látok olyan beruházásokat, ahol például a rámpa ugyan elkészült, de azon a kerekesszékes nem tud felmenni. Ez lehet tervezési hiba is, de a kivitelezés is lehet rossz. Olyan fejlesztési láncolatról beszélünk, ahol sérül a törvényi követelmény. Ezek a beépített mechanizmusok javítanának ezeken a problémákon.

Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke Fotó: MEOSZ

– Negyvenéves a MEOSZ. Hogyan emlékeznek meg az évfordulóról?

– Szeptember 24-én volt az ünnepélyes közgyűlésünk, majd október elsején egy jubileumi évfordulós eseményünk a Parlament Vadásztermében. Mindkét rendezvényen a tagszervezetben dolgozó kollégáknak köszöntük meg a munkájukat.

– A dunaújvárosi szervezetük, a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete is sokat dolgozik azon, hogy a helyi beruházások megvalósulásakor a mozgáskorlátozottak is akadálymentesen tudják használni például a Dunaújvárosi Járási Hivatalt.

– Kiegyensúlyozottan működő, elkötelezett szervezetnek tartom őket. A Farkas Zsoltot elég régóta ismerem, húsz éve dolgozunk együtt az országos szövetségben, ahol most a felügyelőbizottságban tevékenykedik.

Ezúton szeretném köszönetemet kifejezni a dunaújvárosi egyesületnek, minden korábbi és jelenlegi választott tisztségviselőjének, hogy az aktív részvételükkel ennek a közösségnek a formálásában jelen vannak, és a helyi szinten végzett munkájukkal támogatják a MEOSZ törekvéseit.

Ezzel elősegítik a magyar fogyatékos ügy helyzetének a javítását, hogy a mozgáskorlátozott emberek méltósággal élhessék a mindennapjaikat Magyarországon.

Orbán Viktor levélben köszöntötte a 40 éves jubileumát ünneplő Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét

Orbán Viktor miniszterelnök levélben köszöntötte a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségét, a szervezetünk megalakulásának 40 éves évfordulója alkalmából tartott jubileumi ünnepségen. Magyarország miniszterelnökének köszöntőjét Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott olvasta fel az Országház Vadásztermében.

Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelében úgy fogalmazott, hogy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége negyvenéves története alatt számtalan alkalommal bizonyította azt az igazságot, hogy egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen. Elég csak arra gondolnunk, hogy az elmúlt évtizedekben önök az otthonok és a hivatalok akadálymentesítése mellett a hétköznapi ügyintézés segítésén és a metrófelújításon át, egészen a kormányzat családtámogatási rendszerének kialakításáig hányféle módon és területen szereztek már érvényt a fogyatékkal élő emberek érdekeinek.

Minden magyar ember nevében szeretném megköszönni önöknek, javaslataikkal, meglátásaikkal és hatékony érdekképviseletükkel nagy segítségünkre vannak abban, hogy teljesíteni tudják a fogyatékkal élő honfitársakkal szembeni, Alaptörvényünkben is megfogalmazott kötelességeinket. Úgy gondolom, mi, magyarok méltán lehetünk büszkék azokra a nagyszerű eredményekre, így például paralimpikonjaink fényes sikereire, amelyeket a magyar mozgáskorlátozottak közössége ért el az elmúlt évtizedekben – írta köszöntőjében Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!