segítőkészsége példaértékű

2021.07.06. 11:30

Czifra Istvánné a Tündérkert óvoda boldog aranydiplomása

Czifra Istvánné harmincegy évig vezette a mezőfalvi Tündérkert óvodát, most az ő munkáját köszönték meg mindazok, akik annyi éven át társai, partnerei voltak a legnehezebb időkben is. A nyugalmazott, kiváló óvodapedagógus aranydiploma-átadását ünnepelték az intézményben napokkal ezelőtt.

Horváth László

Mezőfalva – Jaj, Istenem, ugye nem haltam meg – kérdezte első meglepetésében Czifra Istvánné, amikor a kocsiból kiszállva meglátta az intézmény bejáratában sorfalat álló egykori kollégáit. Mert ilyet csak akkor lát az ember, ha látomása van – gondolta az ünnepelt. Mindenki megnyugtatására, szerencsére jól volt, csak az aranydiploma-átadó szervezői olyan titokban tartották az eseményt, hogy az érkezéskor derült csak fény az utazás céljára. Szem nem maradt szárazon, hiszen harmincegy, jóban-rosszban eltöltött év nem kevés. Az emlékek ilyenkor úgy szakadnak fel, mint egy hőforrás. Az első meglepetés után Czifra Istvánné, vagy, ahogy sokan lánykori nevén ismerik Vill Panni, hajdani mentorával, Ilonka nénivel és lányával ment végig a sorfalat állók között, egészen az óvoda kerthelyiségébe, ahol már szépen terített asztalok várták az ünnepelőket. Először Kovácsné Huber Zita jelenlegi óvodavezető köszöntötte az aranydiplomást.

Népes vendégsereg ünnepelte Czifra Istvánnéval, Pannikával (elöl középen) az aranydiplomájának az átadását a Mezőfalvi Tündérkert óvodában Fotók: a szerző

– Ma rendkívüli esemény részesei lehetünk, Czifra Istvánnét ünnepeljük, aranydiplomája átadása alkalmából. A hercegfalvi születésű Vill Anna gyermekkorától kezdve óvónő szeretett volna lenni, ugyanis imádta a saját óvónőjét Mannhalter Magdolnát, és szeretettel gondolt mindig vissza Rozika nénire, az egykori dajkájára. Él még benne azoknak a téli hajnaloknak az érzése, amikor Magdi néni lefektette őt az ovi jó meleg kályhája mellé aludni még egy kicsit. 1967. szeptember l-től óvodánk dolgozója megkezdte felsőfokú tanulmányait, 1970 júniusában óvónői diplomát szerzett, később Szombathelyen másoddiplomázott népművelés szakon. Családot alapított, két gyermeke született, István és Annamária. 1977-ben kinevezték az óvoda vezetőjének, amely feladatot megszakítás nélkül 31 évig aktívan, lelkiismeretesen végzett.

Márok Csaba polgármester adta át az aranydiplomát Pannikának

Hivatástudata, a gyermekek iránti szeretete átsegítette azokon a nehézségeken is, amelyeket az olykor méltatlan körülmények, a szükségtermek, az oktatási rendszer anyagi szűkössége okozott. Nagyon jó szervezőkészséggel aktivizálta a szülőket, a téesz és az állami gazdaság szocialista brigádjait társadalmi munkára. A falu vezetősége minden támogatást megadott a szakmai munka színvonalának emeléséhez és valamennyi elképzelésének a megvalósításához. 2001 márciusában Mezőfalváért kitüntetésben részesült. 2004-ben a Magyar Köztársaság bronz érdemkeresztjét vehette át a minisztériumban. Sokoldalú személyisége a közéleti tevékenységében is megmutatkozott. Mindenhol jelen volt, szervezett, intézkedett, irányított, győzött! Óvodánk büszke rá, hogy évtizedekig irányította az intézményt. Humora, friss szelleme, hozzáállása, segítőkészsége példa értékű nekünk, utódoknak is. Abból az alkalomból állunk ma itt, ami számunkra is nagy öröm, hogy átvegye aranydiplomáját. Ez elismerése annak az áldozatos, fáradhatatlan munkának, amelyet Panni néni hosszú évtizedeken keresztül a mezőfalvi gyermekekért, óvodáért végzett.

Gyergyai Albert írja: „Az óvónői pálya minden más pályánál tágasabb, határtalanabb, s mint a Nílus termékeny vize, túlárad saját partjain. A jó óvónő nemcsak pedagógus, hanem kertész, filozófus, esztéta, lélekbúvár, művész és mesterember egy személyben. S nemcsak tudását közvetíti – bár ez nem kevés – hanem példát ad, jellemet formál, ültet, gyomlál, olt és szemez, mint a kertész. Életet visz a könyvekbe, a könyveken keresztül a tanításba, állandó s eleven hidat épít az eszmény és a mindennap, az elvontság és tapasztalás közé” – hallhattuk Kovácsné Huber Zita óvodavezetőtől.

Czifra Istvánné és lánya, Czifra Annamária és unokája, István

Az intézmény igazgatóját követően Márok Csaba jelenlegi polgármester és Varga László nyugalmazott polgármester is köszöntötte az ünnepeltet. Természetesen a beszédben ezúttal is a közös emlékek kaptak hangsúlyt, hiszen a több mint három évtized együtt töltött ideje alatt számtalan élmény, megoldott feladat gyarapította a dolgos hétköznapokat, ünnepeket, közösségi rendezvényeket. Természetesen nem maradt el a régi kollégák külön köszöntése, amelyben a volt óvónő társak kiemelték: Az óvoda történetét rögzítő könyv nagyjából 5 kg-ot nyom, amelyből úgy 3,5 kg Czifra Panni munkásságáról szól. Az emlékek felidézése és a közös éneklések alatt kollégák, volt munkatársak, meghívott vendégek is köszöntötték az ünnepeltet. Végül közös ebéddel, beszélgetéssel zárult a rendezvény hivatalos része.

Szinte lehetetlen Czifra Istvánné óvónői és óvodavezetői munkásságának főbb állomásait, jelentősebb epizódjait felsorolni. A leginkább hiteles és méltó forrás pont az a könyv, ami a több mint százéves Mezőfalvai Tündérkert óvoda történetét őrzi – abból is 3,5 kilogramm!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!