kultúra

2021.05.25. 14:00

Újraéled a földvári kulturális élet – nyitnak az intézmények

Dunaföldvár – Egy, a róla szóló rövid beszélgetésből is kitűnt, hogy milyen színes lehetőségeket nyújthat az érdeklődőknek a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár. Pataki Dezső, az intézmény vezetője tájékoztatott bennünket.

Balogh Tamás

– Újra a régi mederben folyik a tevékenységük?

– Igyekszünk, hogy úgy legyen. Miután a rendelet lehetővé tette, mi is kinyitottuk az intézményeinket. Egy speciális helyzetben vagyunk, hiszen a Dunaföldvári Művelődési Központ és Könyvtár gyakorlatilag három intézményt egyesít. Van egy művelődési házunk, a könyvtárunk és a várban, ami egy közérdekű muzeális kiállító hely, is folynak a tevékenységeink.

– Hogyan látogathatók az intézmények?

– Valamennyi intézményünk látogatása csak védettségi igazolványokkal lehetséges. A kiskorúak (a gyermekek) az említett dokumentummal rendelkező szüleikkel együtt léphetnek be.

A vártoronyban berendezett kiállítás is megtekinthető már Fotók: Balogh Tamás

– A könyvtár hogyan működik?

– Most már személyesen, a hagyományos módon is lehet kölcsönözni, (eddig a bejáratnál bonyolították le a visszahozott könyvek átvételét és ott adták át a kiválasztott olvasni valókat) természetesen a védettségi és a személyazonosságot igazoló igazolványt el kell kérni a kollégáinknak az odaérkezőktől, mert csak az azzal rendelkezők léphetnek be a könyvtár termeibe. A gyermekek egyedül nem látogathatják a könyvtárat.

Mivel még vannak, akik nem rendelkeznek ezzel a dokumentummal, a kollégáink megtartották a korábbi lehetőséget is, tehát az ajtóból, az ő közreműködésükkel is lehet kölcsönözni.

Pataki Dezső intézményvezető

– A dunaföldvári vár?

– Az ottani kiállítóhelyeinket is megnyitottuk. A vártoronyban a „Török világ, magyar világ” állandó kiállítás, valamint a börtöncellák és a kilátó is látogatható. Ez utóbbi a páratlan panorámájával változatlanul az egyik legnagyobb attrakciója a várnak.

A Fafaragó Galériában változatlanul látható a „Mesebeli Afrika, Magyar László nyomában” című kiállítás.

Az Ispánház Galériában „Kapcsolódási pontok” címmel egy paksi alkotócsoport tagjainak munkái láthatók, augusztus 1-ig. Ebben a válogatásban Takács Éva, és Ritter János festményekkel, Fritz Erika mézeskaláccsal, Kiss Marianna tűzzománcképekkel, Bodajki Boglárka kerámiákkal mutatkozik be.

– A művelődési ház?

– Ez a legkülönlegesebb helyszínünk, hiszen ezek a falak mindenféle életkorú és tevékenységű művészeti és civil csoportoknak adnak lehetőséget a működésükhöz. Ezért az épületbe való beléptetés szabályai elég alapos felkészülést igényelnek a mi részünkről is. Lassan és fokozatosan, a szabályokat követve újból életre kelnek valamennyien. A Levendula Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai már próbálnak, lassan visszatérnek a musicalesek is. A Gymstick csoport tagjai pedig már az udvaron dolgoznak.

Az Ispánházban látható kiállítás egy részlete

– A rendezvények?

– Ezek lebonyolítása sem egyszerű. A jogszabály jelenleg úgy határoz, hogy bel- és kültéren is csak regisztrált, ültetett rendezvényt lehet tartani. Ez azt jelenti, hogy a közönség egy ingyenes rendezvényre előzetesen lefoglalja a helyét, vagy más esetben, elővételben megvásárolja a belépőjegyét. Így a helyszíneken csak az engedélyezett létszámban jelenhetnek meg.

A mostani időszaknak az aktuális eseményeire, mint a pünkösd, a majálisok, vagy éppen a gyermeknapok megrendezésére nincs lehetőség. Mivel nem vagyok jós, az augusztus 20-i programok, illetve a hagyományos szüreti napok, vagy éppen a Múzeumok Éjszakája lebonyolításáról sem tudok még nyilatkozni.

– A Földvári Nyári Esték programot megszervezik?

– Ezt a hagyományos szabadtéri színházi eseménysorozatot a beléptetés szabályai megtartásával már teljes nézőtéri kihasználtsággal lehet indítani. Az idén az Orlai Produkció „Kaktuszvirág”, a Pannon Várszínház „Hair”, a Hadart Oscar, és a Veres 1 Színház „Hogyan nevezzelek” című előadását láthatja közönségünk. A belépőjegyek árusítását már meg is kezdtük.

– A gyermekek történelmi nyári tábora a várban?

– Ez is egy nagyon népszerű esemény, aminek a lebonyolításához a szabályok lehetőséget nyújtanak, ezért meg is fogjuk valósítani. Emellett az önkormányzat nyári táborát, melyhez a helyi intézmények (közöttük mi is) jelentős segítséget nyújtottak, ismét megszervezzük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!