Fejezetek a járványnaplóból – az első hullám után egy ország várta a nyitást

Egy éve, márciusban alapjaiban változott meg a mindennapi életünk. Járvány­ügyi-visszatekintőnk második fejezete következik: húsvét az első hullámban, majd a fokozatos nyitás krónikája.

Szabó Szabolcs

Fotós: Zsedrovits Eniko

A 2020-as húsvét rendhagyóan telt, a korábban megszokott locsolás ezúttal inkább az online térben zajlott. A segítők azonban húsvétkor is sokat dolgoztak.

„A falvakban most is számos helyen megadják a módját. Szépen felöltöznek a lányok, asszonyok, és úgy ülnek oda a számítógép elé csetelni, vagy virtuálisan locsolkodni. Nagy a divatja a tojásfaállításnak is. Kisapostagon rengetegen csatlakoztak az ehhez kapcsolódó felhíváshoz. Információnk szerint az idén sikerült annyi tojást a fákra, az asztali dekorációkra helyezni, amennyi lakosa van a falunak. A közösségi médiában látható, igazán találékonyak az emberek, miként köszönthetik ismerőseiket az ünnep alkalmával. Nem egy helyen ugyanúgy kicsinosítják a portákat, és a nyuszifészket is elkészítik a kicsiknek – elvégre húsvét van! A »Segíteni jó Kulcs«, egy civilekből álló csoport elnevezése. Olyan lelkes önkéntesek összefogása, akik csendben teszik a dolgukat, ott segítenek, ahol tudnak, már két éve. A kulcsi nemes lelkű társulás tagjai, adományaiknak köszönhetően a húsvéti ünnepet tizenegy családnak segítettek szebbé varázsolni élelmiszercsomagjaikkal.”

Locsolás karanténban – még nem tudni, idén miként ünnepelhetnek a családok húsvétkor Fotó: archív/Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Május elején laptopokat kaptak a Dunaújvárosi Egyetem rászoruló hallgatói:

„A kollégium igazgatója és a Kerpely Antal Kollégiumfejlesztési és Oktatási Alapítvány kuratóriumának elnöke, Melkovics János április közepén több, magyarországi vállalatot is felkeresett azzal kapcsolatban, hogy a náluk már nem használt informatikai eszközökkel tudnák-e segíteni a DUE hallgatóit tanulmányaik sikeres teljesítése érdekében.”

Mezőfalvi vadászok felajánlása a kórháznak Fotó: archív/Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Május 4-én szigorú járvány­ügyi intézkedések mellett kezdődtek el az érettségi vizsgák.

– Megoldható volt, remélhetőleg valahol 3-as és 4-es között lesz. Ez a feladatsor azért olyan nagy meglepetéseket nem tartogatott. Bár a járványnak természetesen nem, de annak azért örülök, hogy nem lesznek szóbeli vizsgák, hiszen az egy újabb, talán ennél is nehezebb próbatétel lett volna. A keddi matektól azért tartok, az utóbbi években voltak nagyon kemény vizsgák – fogalmazott akkor lapunknak a Bánki diákja, Bátai Dániel.

A kormány döntése alapján korábban soha nem látott nagyságrendű telepítési támogatáshoz jutottak áprilisban és májusban az állami tulajdonban lévő horgászvizek halgazdálkodási hasznosítói. A lehetőségre a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület, valamint a Horgász­egyesületek Fe­jér Megyei Szövetsége (Hofesz) és a Horgászegyesületek Velencei-tavi és Duna menti Szövetsége (HVDSZ) is pályázott, sikerrel. Dulaszky­-Kovács István, a Horgász­egyesületek Velencei-tavi és Duna menti Szövetségének (HVDSZ) alelnöke lapunk megkeresésére elmondta, a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetsége (Hofesz) és a HVDSZ is sikeresen pályázott, így a Nagytétény és Dunaföldvár közötti Duna-szakaszon 400 mázsányi, háromnyaras, 2-3 kilós ponty került a folyóba.

Tavaly májusban már egy kicsit fellélegezhetett az ország

A telepítést a közelmúltban két ütemben, Ercsinél és Adonynál végezték el a szakemberek. A lehetőséggel élve a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület vezetősége azonnal beadta igényét az általuk kezelt két vízterület kapcsán, sikeresen. Így április utolsó napjaiban a Felső öbölbe 5 mázsa, a Kikötő öbölbe 12 mázsa horogérett pontyot telepítettek. A nagy Dunán, a régi kompkikötőnél további 40 mázsa hal telepítésére számítanak. Ezzel ritkán látott halsűrűség került vizeinkbe.

Bizakodó érettségizők a Bánki-iskolánál Fotó: archív/Dunaújvárosi Hírlap

A járványügyi szabályok enyhítésével megnyithattak az óvodák is, ügyeleti rendszerben. Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője elmondta: „Gördülékeny volt az átállás. Az Aranyalma tagóvoda kivételével, amely most egy komolyabb felújítás alatt áll, a város mind a 11 óvodája nyitva van. A szabály változatlan, csoportonként öt kisgyermek lehet, és szülő nem léphet be az épületbe. Naponta többször elvégzett fertőtlenítéssel próbálják a vírust kiszorítani az életükből.”

A segélycsomagok gyűjtését és osztását kezdeményezte a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat még 2020 áprilisában. „Az akcióhoz csatlakozott a DHHF Nonprofit Kft., az Útkeresés Segítő Szolgálat, a Magyar Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezete, a Máltai Szeretetszolgálat dunaújvárosi egysége és a Boldog Délután civil összefogás.

A járvány alatt is épült a görögkatolikus templom Fotó:Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A cél a szervezetek közös látókörében lévő, már felmért, átmenetileg segítségre szoruló személyek és családok összehangolt támogatása a járvány miatt sajnálatos módon kialakult válsághelyzetben. Az eredeti elképzelés szerint a napokban osztották ki a májusi csomagokat. Terveik szerint ugyanis havi egy alkalommal juttatják el az adományt a támogatottakhoz.”

Azért egy remek hír is akadt május végére: a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ engedélyével június 1-jével megnyithattak a szabadvizes strandok is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!