Harmincmillió forintos csatornázási beruházás szükséges

2020.10.06. 14:00

A jövőt építő beruházásról állapodtak meg Dunaföldváron

A Dunaföldváron található Pannonia Bio biofinomító jelentős beruházás és fejlesztés előtt áll. Céljai megvalósítása a korábbinál nagyobb szennyvízkibocsátással jár. Ezért első lépésként az azt elszállító hálózat bővítésére van szükség. Ennek megkezdése előtt egy háromoldalú szerződés aláírására került sor a város polgármesteri hivatalában múlt kedden délben.

Balogh Tamás

A projektben részt vevő felek: Dunaföldvár városa mint a csatornahálózat tulajdonosa, a Pannonia Bio Zrt. mint beruházó, és a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. mint a munka kivitelező vállalkozója. Az esemény sajtótájékoztatóján az aláíróktól a következőket is hallottuk.

Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere elmondta:

– A Pannónia Bio 5,2 milliárd forintos gyártástechnológiai beruházást valósít meg a következő két évben. Ennek kapcsán napi ötszáz köbméter szennyvízzel több keletkezik, aminek az elvezetéséről, illetve tisztításáról gondoskodni akarnak. A szennyvízhálózat tulajdonosa a város, üzembentartója a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. A beruházó a megemelt mennyiségű szolgáltatást úgy akarja igénybe venni, hogy mellette a lakossági ellátás ne sérüljön. A feladat megoldásához harmincmillió forintos csatornázási beruházás szükséges, amelynek az elvégzésére kilenc hónap áll a rendelkezésre. A költségeket a Pannonia Bio fogja fedezni. A munka elvégzése a hálózat korszerűsítésével fog járni, ami minden a csatornázást igénybe vevő számára előnyös lesz.

A partnerek: Csapó Sándor, a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója, Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere, Pavel Kudriavtcev vezérigazgató és Hódos Ferenc stratégiai igazgató a Pannonia Bio vezetői Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

A Pannonia Bio a dublini székhelyű ír mezőgazdasági cég, a ClonBio Group Limited (ClonBio) leányvállalata. A közleményük szerint a Duna partján található finomító évente több mint 1,3 millió tonna takarmánykukorica feldolgozásával 325 ezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 12 ezer tonna kukoricaolajat termel.

A finomító jelentős piacot teremt a Magyarországon ter­mesztett takarmánykukorica számára, így a Pannonia Bio a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője. A vállalat éves szinten több mint 156 milliárd forinttal járul hozzá a magyar GDP-hez. A dunaföldvári egység vezetői a következőkről tájékoztattak bennünket. Pavel Kudriavtcev vezérigazgató:

– Jelenleg is a miénk Európa legnagyobb biofinomítója, és a jövőben is azok akarunk maradni. A beruházás nemcsak az elköltött összegekről szól, hanem a munkahelyek további bővítéséről is. Mint egy nagy termelőüzem, időről időre előre kell lépnünk. Arra törekszünk, hogy a fejlesztések ne csak a számunkra, hanem a partnereink részére is kedvezőek legyenek. Így vagyunk most a velünk együttműködő Mezőföldvíz Kft.-vel és a környező lakossággal is. Azzal, hogy a beruházásunk kapcsán a szennyvízhálózat bővítésére és rekonstrukciójára kerül sor, nemcsak a mi fejlesztési igényeinket támogatjuk, hanem az egész rendszer állapotát és infrastruktúráját is javítjuk. Ez mindig is alapja volt a Pannonia Bio működésének. Számunkra fontos az is, hogy nemcsak a gazdasági, hanem a környezetünkre gyakorolt hatásunk is pozitív legyen.

Pavel Kudriavtcev vezérigazgató, Hódos Ferenc stratégiai igazgató

Hódos Ferenc stratégiai igazgató:

– Ez a most bejelentett fejlesztés része a meghirdetett kétéves beruházási programunknak, amelynek tekintetében új termék gyártását tervezzük a dunaföldvári üzemünkbe hozni. Másrészt energiahatékonysági fejlesztéseket hajtunk végre. Jelenleg háromszáz főt foglalkoztat a helyi termelőüzemünk, de közvetve több mint ötezer munkahely fenntartását biztosítjuk. A mostani beruházás is bizonyítja az irányú elkötelezettségünket, hogy ezt a jövőben is megtehessük.

A kivitelező részéről Csapó Sándor, a Mezőföldi Regionális Víziközmű Kft. ügyvezető igazgatója elmondta:

– A vállalásunknak megfelelően a jelenlegi helyi szennyvízhálózatot és a hozzá kapcsolódó madocsai tisztítót tesszük alkalmassá arra, hogy a Pannonia Bio által bebocsátott, napi mintegy ötszáz köbméter pluszmennyiséget elszállítsuk és megtisztítsuk. Ehhez a hálózat rekonstrukciójára van szükség. Ennek kapcsán az átemelő berendezéseket nagyobb kapacitásúra cseréljük, ahogy a levegőztető rendszert is. Mellette az üzembiztonság növelése érdekében az irányítástechnikát is korszerűsíteni fogjuk. Ezek hatására ebben a szolgáltatási ágban egy kisebb javulást várunk. A munkák nem befolyásolják a város ivóvíz- és szennyvíz-elvezetési ellátását. A feladatokat ez év októberében szeretnénk elkezdeni, és jövő év június 30-ára kívánjuk befejezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!