Vasmű

2017.06.22. 13:03

Újabb nagyvállalatok írtak alá támogatási szerződést a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara fennállása során mindig is törekedett a gyakorlatorientált, minőségi oktatás biztosítására, hiszen a képzés értékét az mutatja meg igazán, miként állják meg a helyüket az iparban a karon végzett mérnökök.

A kar és az ipar szoros együttműködésére kiváló példa, hogy a Műszaki Anyagtudományi Kar országosan az elsők között és az egyik legnagyobb partnervállalati létszámmal indította be duális képzését a 2015/16 tanévben, majd évről évre folyamatosan növelte a választható specializációk és a résztvevő vállalatok számát. 2017. szeptember 1-től már a kar teljes BSc-képzési repertoárját tudják a diákok duális formában is választani, és összesen 50 partnervállalat közül dönthetik el, hogy hol szeretnék megszerezni a szakmai tapasztalatokat. A következő években pedig már az MSc-képzésben is (mind az anyagmérnöki, mind a kohómérnöki területen) el fogják indítani a duális képzést.

A megkötött együttműködési megállapodás célja a Műszak Anyagtudományi Kar Vas- és Acélmetallurgiai Intézeti Tanszékén folyó oktatási és kutatómunka támogatása. Az együttműködési megállapodást a Miskolci Egyetem részéről Prof. dr. Torma András rektor, az ISD Dunaferr Zrt. részéről dr. Sevcsik Mónika RMS- és HR-igazgató, az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. részéről pedig Bartha Imre ügyvezető igazgató írta alá. A szerződés létrehozatalában a Magyar Vas- és Acélipari Egyesülés (MVAE) segédkezett, a két cég és az egyetem közötti együttműködés létrejöttét pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) által létrehozott támogatási rendszer tette lehetővé.

Dr. Sevcsik Mónika, prof. dr. Torma András és Bartha Imre látta el kézjegyével a megállapodást Fotó: Miskolci Egyetem, Kiss Viktor

Az aláírási ceremóniát követő szimpóziumon a házigazda Műszaki Anyagtudományi Kar bemutatkozását követően az aláíró cégek vezetői mutatták be az acélgyártás munkaerőigényét a cégük szemszögéből, majd dr. Horváth Zita, az EMMI helyettes államtitkára tartott előadást a hazai műszaki felsőoktatás aktuális helyzetéről ill. jövőbeni feladatairól.

Az ISD Dunaferr Zrt. és az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. a legnagyobb foglalkoztatók közé tartoznak régiójukban. A kormány acélgyártási cselekvési programjával összhangban nagy hangsúlyt fektetnek a nagyobb hozzáadott értékű acéltermékek előállítására, amihez fiatal, jól képzett mérnökökre van szükségük. A szimpóziumon elhangzott, hogy az ISD Dunaferr Zrt. és az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. a korábbi és a most megkötött K+F és egyéb együttműködési megállapodások mellett a kar szerződött duális partnerei várják az érdeklődő diákokat. A Műszaki Anyagtudományi Kar oktatási tevékenységet is folytat az említett vállalatoknál, hiszen Dunaújvárosban a cég telephelyén működik a Metallurgiai (ISD Dunaferr) Intézeti Tanszék, míg az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. városában 2017. szeptemberétől kihelyezett anyagmérnök BSc-képzés indul. A Műszaki Anyagtudományi Kar képzéseinek népszerűségét jól mutatja, hogy évről évre folyamatosan nő a karra jelentkezők száma, egyre többen látják, hogy a duális képzésnek, a kiemelkedően magas tudományos minősítettségi aránnyal rendelkező oktatói közösségnek és a kar családias hangulatának is köszönhetően minőségi oktatásban vehetnek részt, majd a megszerzett diplomával azonnal el is tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. A képzés népszerűsége az ez évi jelentkezési adatokból is leszűrhető, hiszen míg országos szinten jelentősen csökkent a felsőoktatásba jelentkezők száma, számos egyetem 10-15-20 százalékos jelentkezőszám-csökkenéssel küzd, addig a Műszaki Anyagtudományi Kart a tavalyi - a korábbi évekhez képest szintén magas - számhoz képest hét százalékkal többen jelölték meg első helyen a továbbtanulási jelentkezési lapjukon.

A most megkötött együttműködéstől és a közös munka meghirdetésétől a kar képzései - főként a fémes területek - iránt érdeklődők számának további emelkedését, valamint az oktatás infrastrukturális és személyi hátterének további javulását várják a felek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!