fontos információk

2018.04.08. 08:27

Este hét óráig szavazhatnak a szavazókörökben

Országgyűlési képviselőket választunk vasárnap: április 8-án reggel hat órakor nyitnak a szavazókörök, ahol a választójogosultak 19 óráig adhatják le szavazatukat. Mintegy 7,9 millió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosultat várnak az urnákhoz.

duol.hu

Fotó: Zsedrovits Enikő

Országgyűlési képviselőt választunk április 8-án

Dunaújváros 04-es számú választókerületében 80 szavazókörben több mint 68 ezren voksolhatnak majd. Dunaújvárosban 47 szavazókör működik, a hozzá tartozó nyolc településen további 33.

A szomszédos, Fejér megye 05-ös, Sárbogárd központú körzet 102 szavazókörében szinte hajszálpontosan ugyanannyi választópolgárt várnak az urnákhoz, mint a dunaújvárosi központtal működő 04-esben.

Az egyéni képviselőjelöltek függetlenként vagy párt (akár pártok közös) jelöltjeként szállnak ringbe a mandátum megszerzéséért.

Fejér megye Dunaújváros központú 04-es számú választókerületéhez a következő

települések tartoznak:

  • Adony
  • Dunaújváros
  • Ercsi
  • Iváncsa
  • Kulcs
  • Nagyvenyim
  • Perkáta
  • Pusztaszabolcs
  • Rácalmás
  • A Sárbogárd központú 05-ös választókerülethez pedig más – városunktól távoli – településeken kívül Előszállás, Alap, Daruszentmiklós, Nagykarácsony, Baracs, Kisapostag, Mezőfalva tartozik.

    Elérhetőségek, tudnivalók

    Fejér megyei 04. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság

    OEVB tagjai:

  • az OEVB elnöke: dr. Bakos Károly (ügyvéd)
  • az OEVB elnök-helyettese: dr. Hanák Tamás (ügyvéd)
  • az OEVB választott tagja: dr. Balog Edina (ügyvéd)
  • az OEVB megbízott tagja: dr. Móricz Zoltán (ügyvéd) delegáló jelölő szervezetek: Fidesz–KDNP
  • az OEVB megbízott tagja: Vereb Zoltán delegáló jelölő szervezet: Jobbik
  • az OEVB megbízott tagja: dr. Tóth István delegáló jelölő szervezet: DK
  • az OEVB első póttagja: dr. Borbás Péter (ügyvéd)
  • az OEVB második póttagja: dr. Eszenyi Zoltán (közjegyző)
  • Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Iroda

    Dunaújváros Megyei Jogú Város OEVI vezetője: dr. Sürü Renáta jegyző

    Dunaújváros Megyei Jogú Város OEVI vezetőjének helyettesei:

  • dr. Molnár Attila (OEVI vezetőjének helyettese)
  • Gyenge Lajos (OEVI vezetőjének informatikai helyettese)
  • Dunaújváros Választási Irodájának elérhetőségei:

  • Székhely: 2400 Dunaújváros, Városháza tér 2. – Polgármesteri hivatal B épület II. emelet 213. számú iroda
  • Nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig: 8.00–16.00
  • Telefonszám: 25/544-348
  • Fax: 25/403-586
  • Központi e-mail cím: [email protected]
  • Vasárnap percről percre fogunk jelentkezni. A részletekért kattintson ide!

    VÉGLEGES A SZAVAZÓLISTA

    Az ellenzéki pártok nem léptek vissza egymás javára

    Tegnap már megírtuk, hogy egyetlen jelölt lépett vissza a Fejér megyei 04-es számú választókörzetben.

    Az április 7- e 11 óráig megadott határidőig további visszalépések nem történtek. A teljes hírt ide kattintva olvashatja el.

    Csak műanyag urna használható

    A szavazókörökben már kizárólag az újfajta, műanyag urnákban gyűjthetők a leadott voksok. Ezekre cserélték a régi papír urnákat, amelyek könnyen megrongálódtak, beszakadtak.

    Fotó: Zsedrovits Enikő / DH

    Az urnák szürkék, plombával záródnak, 42×42 centiméter az alapjuk, a kisebb 40 centiméter

    magas, a nagyobb 85 centiméteres. A nagyobb urnába legalább ezer, a népszavazáson

    használt borítékot lehet elhelyezni. A régi, papír urnákat sem dobták ki, azokban gyűjtötték össze és szállítják ki a szavazókörökben dolgozó szavazatszámláló bizottsági tagok számára szükséges anyagokat, dokumentumokat – tudtuk meg dr. Sürü Renátától, Dunaújváros jegyzőjétől, a dunaújvárosi OEVI vezetőjétől.

    Különleges szavazókörök

    Fejér megye 04-es számú egyéni országgyűlési választókerületében két kiemelt szavazókört jelöltek ki.

    A 5-ös számú szavazókörben (polgármesteri hivatal C épület) adhatják le voksukat az átjelentkezők. Az országgyűlési választásokon az ország bármely, szabadon választott településének kijelölt szavazókörében leadhatja szavazatát a választópolgár, amennyiben benyújtotta az átjelentkezési kérelmét legkésőbb a szavazást megelőző 2. nap (péntek) 16.00 óráig. Szintén az 5-ös szavazókörben fogadják a csak Dunaújváros lakcímkártyával rendelkezőket (például hajléktalanok, akiknek nincsen ténylegesen pontos lakcímük)

    A külképviseleti szavazatokat a 21-es számú szavazókörben (Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola, Dunaújváros, Kossuth Lajos utca 10/a) fogadják.

    Mozgóurnát kérhetnek

    Aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mert egészségi állapota (például betegség, fogyatékosság) vagy fogva tartása (például előzetes letartóztatás, szabadságvesztés) akadályozza, mozgóurnát igényelhet. Egyéb indok (például munkahelyi elfoglaltság) okán mozgóurna nem igényelhető.

    A mozgóurna iránti kérelem benyújtható a szavazatszámláló bizottságnál 2018. április 8-án 15 óráig. A kérelem ezen túl benyújtható online a www.valasztas.hu oldalon keresztül is, szintén vasárnap 15 óráig. A kérelem személyesen a választópolgár lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerinti választási irodában is, amíg levélben csak a lakóhely szerinti választási irodához nyújtható

    be. A levélben történő benyújtás történhet postai úton, illetve bármely más úton, például futár, rokon, ismerős útján.

    A mozgóurna iránti kérelem meghatalmazott útján is benyújtható, ebben az esetben a kérelmet a meghatalmazott írja alá, és csatolni szükséges a közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt meghatalmazást is.

    Fontos, hogy a kérelemben feltüntetett személyes adatok megegyezzenek a választópolgár lakcímkártyáján feltüntetett adataival, ellenkező esetben a kérelem elutasításra kerül. A kérelemnek tartalmaznia kell a mozgóurna-igénylés okát, valamint ha nem a lakcímére kéri, akkor a pontos címet is, ahova a mozgóurna kivitelét kéri.

    Nincs kampánycsend, de…

    Az országgyűlési választás időszakában nincs kampánycsend, de a szavazás napján (vagyis

    április 8-án vasárnap):

  • nem lehet választási gyűlést tartani,
  • a szavazókör bejáratától számított 150 méteren belül (közterületen) tilos mindenféle kampánytevékenységet folytatni.
  • televízióban, rádióban és média online politikai reklámot nem lehet közzétenni.
  •  

    Akik a háttérben a választás tisztaságáért, eredményességéért dolgoznak…

    Dunaújváros területén 47 szavazókör működik április 8-án. Minden szavazókörben működő szavazatszámláló bizottságnak 3, önkormányzat által választott tagja van, akiknek a munkáját egy jegyzőkönyvvezető segíti. A pártoknak 2-2 főt volt joguk delegálni, és – mint azt dr. Sürü Renáta jegyzőtől, a dunaújvárosi székhelyű OEVI vezetőjétől megtudtuk – minden szavazókörben vannak is pártok által delegált megfigyelők.

    A választási irodán 15-en teljesítenek szolgálatot, plusz 8 gépkocsivezető áll rendelkezésre. Az informatikusokkal együtt mintegy 25-30- an tevékenykednek, segítve a választási bizottság és a szavazatszámláló bizottságok munkáját. Fejér megye 04-es számú, dunaújvárosi központtal működő Országos Egyéni Választókerületi Választási Bizottsága 8 tagból áll (mint azt korábban már részletesen kifejtettük).

    Ők egész nap, a szavazókörök megnyitásától, reggel 6 órától egészen az eredmények megállapításáig teszik a dolgukat

    Mikor várható eredmény?

    Várhatóan a választás éjszakáján már előzetes eredményt közöl majd a Nemzeti Választási Iroda (NVI), de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én, a választás országos eredményét pedig április 27-én. Az új Országgyűlésnek legkésőbb május 8-ig kell megalakulnia.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!