Utazó

2012.04.06. 12:56

Húsvétolás vidéken

Sonkaszentelés, tojásfestés, locsolkodás nem könnyű az idén választania annak, aki eldöntötte, házon kívül tölti a húsvéti ünnepeket. Se szeri, se száma a különböző húsvéti programoknak, tojásfesztiváloknak, a népi hagyományokat és az egyházi rituálékat követő eseményeknek.

Osváth Sarolta

Azoknak, akik családi hangulatú, igazi húsvéti vigasságra vágynak, az eredeti népszokásokat máig őrző helyeket ajánljuk.

Az idén korán, április első hétvégéjén beköszönt a húsvét, a tavaszi megújulás és a keresztény feltámadás ünnepe. Ebben az évben  a zsidó húsvét, a pészah is ezekre a napokra esik. A fővárosban az idén első alkalommal  rendezik meg a Budavári húsvéti sokadalmat. A hagyományőrző, multikulturális családi rendezvény egy ősi rítustánccal, a vár legszebb részein átkígyózó tavaszköszöntő menettel és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét. A három nap alatt a Budavári Palota terein megelevenednek a húsvéti ünnepkör - nagyszombat, rügyfakasztó vasárnap, vízbevető hétfő - hagyományai, lesz kézműves alkotóház, mézeskalács-palota, állatsimogató és lovaskert, Tojásleső Tündérkert játszóház, Világfa meselabirintus, faforgantyús körhinta. Közben két színpadon folyamatosan fellépnek a népzene, a néptánc és a világzene jeles képviselői, többek között Sebestyén Márta, Gryllus Dániel és Vilmos, Szalóki Ági és Herczku Ági, a Balkán Fanatik, a Besh o droM, a Ghymes együttes és még sokan mások. Szombat este ünnepi koncert, vasárnap és hétfőn táncház és locsolóbál várja a húsvétolókat.

A Szentendrei Skanzen is kitesz magáért, a Fő téren elsőként tojásdíszítésbe lehet bekapcsolódni, a hazai tájegységek hagyományőrző házaiban pedig különböző kézműves technikákat mutatnak be és tanítanak meg a látogatóknak.

A Bakony, Balaton-felvidék tájegység mindszentkállai lakóházában például szappanfőzés lesz, és naponta kétszer is beindítják a nyirádi vízimalmot. A Nyugat-Dunántúl tájegység szentgyörgyvölgyi lakóházában mindkét napon szagos vizet készítenek, a kondorfai iskolában pedig virágkoszorú-fonást lehet gyakorolni. A vöcköndi lakóházban a női és férfi falusi munkákkal, ház körüli népi praktikákkal lehet megismerkedni. Húsvétvasárnap misét is hallgathatunk az óbudavári templomban, a skanzen nagyszínpadán pedig egész nap egymást érik a szórakoztató programok. Hétfőn a közös locsolkodás ígér izgalmas játékot kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
 
Felejthetetlen élményeket szerezhetünk Palócföldön, ahol különösen gazdagok a húsvéti hagyományok. Az idén a hollókői húsvéti fesztiválon szombaton és vasárnap az Ófaluban akár minden órában kútvízzel locsolkodhatunk,  a legbátrabb lányok a népszokás  szívvel-lélekkel való átéléséhez palóc viseletbe is öltözhetnek. Az események két fő helyszínen zajlanak majd, vasárnap délelőtt szabadtéri szentmisével, ételszenteléssel és körmenettel kezdődik az ünnep. Ezt követően a színpadon népzenészek, énekesek és táncosok, valamint hagyományőrző együttesek adnak változatos műsort, este pedig Holdviola-koncertre gyűlnek össze a vendégek. Az Óvárosban igazi húsvéti forgatagba kerül a látogató, kézműves és népművészeti vásár, palóc divatbemutató, a gyerekeknek játszóház kínál jó szórakozást. És akkor a gasztronómiai kalandokról még nem is esett szó, pedig ilyenkor a palóc húsvét régi ízeinek ínycsiklandó kavalkádját vonultatják fel a vendéglátók.

A matyó húsvét hagyományos tavaszköszöntő ünnep Mezőkövesden. Szombaton a Szent László-templomban nagyszombati szertartás, majd feltámadási körmenet vezeti be az ünnepet. Vasárnap és hétfőn a Hadas városrészben húsvéti szokások és népi mesterségek bemutatója, húsvéti ételszentelés, kóstolás,  állatsimogató várja az ünneplőket. A népi játékok udvarában fa körhintán repülhetünk vissza az időben, a húsvéti sonka- és tojásudvarban kóstolón és tojásfestő bemutatón vehetünk részt, gyönyörködhetünk a húsvétitojás-kiállítás darabjaiban és licitálhatunk a strucctojás-árverésen.  Nem szabad kihagyni a Matyó portán a hagyományos matyó étek, a pipícs kóstolását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!